Sinema ve kültür ilişkisi bağlamında Diriliş Ertuğrul dizisi (1. ve 2. sezon)
Dirilis Ertugrul series in the context of the relationships between cinema and culture (1. and 2. season)
- Tez No: 638292
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ŞİŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halk bilimi, Kültür, Altmetinsellik, Kültürel Aktarım, Folklore, Culture, Subtextuality, Cultural transfer
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Değişen ve gelişen dünyada metin merkezli yaklaşımlar teknoloji vesilesiyle TV, sinema ve internet etrafında yoğunlaşmıştır. Bu değişim ve gelişim süreci içinde kültürün sinema sektöründe nasıl ve ne şekilde kullanıldığının, hangi amaca hizmet ettiğinin incelenmesi amacıyla TRT 1'de 10 Aralık 2014'te yayın hayatına başlayan“Diriliş Ertuğrul”dizisinde ele alınmıştır. Dizide halk biliminin kullanımı Sedat Veyis Örnek'in tasnifine göre ele alınmıştır. Halk Bilimi: Halka ait kültürel unsurları derleyen, kendine has bir şekilde değerlendiren ve sınıflandıran bilim dalıdır. Bu tanım dikkate alınarak gerekli tespit, tasnif, inceleme ve çözümlemeler yapılmıştır. Diriliş Ertuğrul adlı dizinin folklorik incelemeye tabi tutulmasının sebebi Türk tarihinden esinlenmesi ve TRT yapımlarının halk kültürü unsurları bakımından zengin olmasıdır. Dört bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde sinema ve televizyonun Türkiye'de kısaca gelişimi ve dizinin konusu anlatılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde dizide kullanılan halk bilimi unsurlarına yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde dizide kullanılan metinlerarası unsurlara değinilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise dizide kullanılan Şamanistik unsurlar ele alınmıştır. Çünkü Şamanizm inancına mensup bir devlet ile karşılaşırız; Moğollar. Moğollar, uzun zaman Türk hakimiyeti altında yaşadıkları için Türk inanç sisteminden etkilenmişlerdir.Bu başlık altında Türk-Moğol ilişkisi bağlamında mitolojik ve şamanistik unsurlar açısından ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
In the developing and changing world, the text-centric approaches have concentrated on Tv, cinema and internet thanks to technology. In this change and development, for the purpose of examining how and in which way culture is used and for which goal it serves, the series ' Diriliş Ertuğrul' which began to be broadcast in TRT on December, 10 2014 will be studied. The use of folklore in the series has been handled according to the classification of Sedat Veyis Örnek. Folklore is the discipline that compiles cultural elements of the people and evaluates and classifies them in a unique way. Considering this definition, necessary determinations, classifications, examinations and analyzes were made. The reason why the series ' Diriliş Ertuğrul ' has been studied in terms of fokloric examination is because it has been inspired by the Turkish history and is because TRT productions are rich in Turkish folk culture elements. Four chapters in this first part of the study of film and television development in Turkey and briefly discusses the subject index. In the second part of the study, the folklore elements used in the series are included. In the third part of the study, intertextual elements used in the series are mentioned. In the fourth part of the study, shamanistic elements used in the series are discussed. Because we encounter a state belonging to the belief in shamanism; Mongolians. The Mongols were influenced by the Turkish belief system because they lived under Turkish domination for a long time.