Katılım bankacılığında ürün çeşitliliğinin değerlendirilmesi ve geleneksel bankacılık uygulamaları ile karşılaştırılması
Evaluation of product diversity in participation banking and comparison with traditional banking practices
- Tez No: 638823
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET AKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Katılım Bankası, Geleneksel Bankalar, Özel Finans Kurumları, Participation Bank, Traditional Banks, Special Finance Instititions
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
İslam ülkelerinde özellikle kapitalizmin dünya ekonomisini tesir altına almasıyla beraber, ekonomik sistemlerde faizli bankalar yerini almış ve kökleşmeye başlamıştır. Bu kökleşmeye ve hızlı büyümeye rağmen müslüman toplumlar özellikle hıristiyan toplumlar gibi faizin haram oluşunu bir kenara atmamıştır. Müslüman toplumların ellerinde bulunan tasarruflar yastık altı diye tabir edilen kayıt dışı ekonomik alanlarda kalmıştır. Bu sebepten dolayı ülkeler ihtiyaç duyduğu sermayeyi temin edebilmek için dış borca ihtiyaç duymuştur. Bu durum ise çoğunluğu müslüman toplumlardan oluşan ülkelerin dışa bağımlılığını artırmıştır. Bu çalışmada, Türkiye‟de faaliyet gösteren katılım bankaları ile geleneksel bankaların hem bankacılık hizmetleri yönünden hem de muhasebe uygulamaları açısından karşılaştırmasını yapmayı amaçlamıştır. Çalışma tarama modeli kullanılarak literatür taraması incelemesiyle gerçekleştirilmiştir. Tarama modeliyle, gözlem yapılıp katılım bankaları ile geleneksel bankacılık uygulamaları arasındaki ilişkiler tespit edilmiştir. Yapılan karşılaştırmalar sonucunda katılım bankaları ile geleneksel bankaların birbirlerine önemli ölçüde benzedikleri görülmektedir. Bu benzerliklerin önemli sebebi aynı mevzuata tabi olmalarından kaynaklanmaktadır. Temeldeki farklılıklar bu bankaların uygulanış şekli ve sistemlerinde farklılıkların olmasıdır.
Özet (Çeviri)
In Islamic countries, especially with capitalism affecting the world economy, interest banks have taken their places and started to take root in economic systems. Despite this rooting and rapid growth, Muslim societies, like Christian societies, have not set aside the unlawful interest. The savings in the hands of Muslim societies remained in the informal economic areas, called pillows. For this reason, countries needed foreign debt to provide the capital they needed. This situation has increased the foreign dependency of the countries, the majority of which are Muslim societies. In this study, the conventional banks and participation banks operating in Turkey was intended to make the comparison in terms of both in terms of banking services and accounting practices. The study was carried out by reviewing the literature review using the scanning model. With the screening model, observations were made and relationships between participation banks and traditional banking practices were determined. As a result of the comparisons made, it is seen that participation banks and traditional banks are similar to each other. The important reason for these similarities is that they are subject to the same legislation. The main differences are the differences in the way these banks are implemented and their systems.