Anemisi olan gebelerin normal vajinal miadında doğum oranları ve bebeklerin antropometrik ölçümler yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of normal vaginal birth ratios of anemic pregnants and antropometric measuremets of their babies
- Tez No: 638844
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, anemi, yenidoğan, düşük doğum ağırlığı, doğumdaki boy, doğumdaki baş çevresi, Pregnancy, anemia, newborn, low birth weight, height at birth, head circumference at birth
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı gebelerde aneminin doğumdaki bebek persentil değerleri (doğum ağırlığı, doğum boyu, doğum baş çevresi) üzerindeki etkisini ve Normal Vajinal Miadında (NVM) doğum oranını değerlendirerek gebe takibi yapan hekim ve sağlık çalışanlarının konuyla ilgili farkındalıklarını artırmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamızda Ocak 2014 ve Aralık 2019 tarihleri arasında Ümraniye İlçesindeki bir Aile Sağlığı Merkezinde takip edilmiş ve doğum yapmış 306 gebenin hemoglobin(Hb) değerleri ile bebeklerin antropometrik ölçümlerine ait kayıtlar retrospektif olarak incelendi. İzlemler sırasında Hb düzeyi 0,05). Sonuç: Bizim çalışmamıza göre gebelerde anemi bebeklerin doğumdaki persentil değerlerini, doğum şeklini, gebelik süresini etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to increase the awareness of the physicians and healthcare professionals who follow up the pregnancy by evaluating the effect of anemia on the baby's percentile values (birth weight, birth length, birth head circumference) and Normal Vaginal Term Birth rate in pregnant women. Materials and Methods: The records of the hemoglobin values of 306 pregnant women who were followed up and delivered in a Family Health Center in Ümraniye District between January 2014 and December 2019 and the anthropometric measurements of infants were examined retrospectively. During the follow-up period of the study group, pregnant women with Hb 0.05).