Mastektomili kadınlarda bilişsel çarpıtmalar, ruhsal belirtiler ve evlilik uyumu
Cognitive characteristics in women with mastectomy, mental symptoms and marriage compliance
  1. Tez No: 638923
  2. Yazar: HATİCE BÜŞRA GÜRCEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Mastektomi, bilişsel çarpıtmalar, ruhsal belirtiler, evlilik uyumu
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş: Mastektomi, memede kanser hücrelerinin temizlenmesi için uygulanan bir tedavi olmakla birlikte, kadınlarda ruhsal değişimlere de neden olabilmektedir. Amaç: Bu araştırma mastektomili kadınlarda bilişsel çarpıtmalar, ruhsal belirtiler ve evlilik uyumu ilişkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve karşılaştırmalı tipte olan çalışma bir kamu hastanesinde 90 mastektomili ve 90 sağlıklı kadın örnekleminde gerçekleştirildi. Veriler Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği (BÇÖ), Kısa Semptom Envanteri (KSE) ve Evlilik Uyum Ölçeği (EUÖ) kullanılarak toplandı ve tanımlayıcı istatistiksel analizler, t testi, Mann-Whitney U testi ve Spearman Korelasyon Analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Mastektomili kadınlar BÇÖ‟nün ve KSE‟nin tüm alt boyutlarında sağlıklı kontrol grubundan yüksek puan almışlardır ve bu fark ileri derecede anlamlıdır(p˂.05). EUÖ toplam ve anlaşma alt boyutunda mastektomili kadınlar sağlıklı kontrol grubuna oranla daha yüksek puan almışlardır ve aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır(p˂.05). BÇÖ‟nin alt boyutlarının tamamı ile KSE toplam ve alt boyut puanları arasında pozitif, çok güçlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmaktadır(r=,769 ile ,919). BÇÖ‟nin alt boyutları ile EUÖ‟nin Anlaşma alt boyutu ve toplam puanı arasında pozitif, güçlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmaktadır(r=,681 ile ,734). KSE toplam ve alt boyut puanları ile EUÖ‟nin Anlaşma alt boyutu ve toplam puanı arasında pozitif yönde güçlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmaktadır(r=,672 ile ,778). Sonuç: Mastektomili kadınlarda bilişsel çarpıtmalar ve ruhsal belirtiler anlamlı ölçüde yüksektir ve bilişsel çarpıtmalarla ruhsal belirtiler ilişkilidir. Kadınlarda bilişsel çarpıtmalar ve ruhsal belirtiler puanları ile evlilik uyum puanı ve anlaşma alt boyut puanları birlikte yükselmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Although mastectomy is a treatment for the cleaning of cancer cells in the breast, it can also cause psychological changes in women. Aim: This research was carried out to investigate the cognitive distortions, mental symptoms, and marital adjustment relationships in women with mastectomy. Materials and Method: The descriptive and comparatice study was conducted in a public hospital with 90 mastectomies and 90 healthy female samples. The data were collected using the Cognitive Distortions Scale /BÇÖ), the Brief Symptom Inventory (KSE), and the Marriage Adjustment Scale (EUÖ) and were evaluated by descriptive statistical analyzes, t test, Mann-Whitney U test and Spearman Corrlation Analysis.