Maksiller sinüs, lateral nazal duvar, nazal fossa tabanı ve ilgili dento-alveolar bölge anatomik varyasyonlarının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of maxillary sinus, lateral nazal wall, nazal fossa base and related dento-alveolar region anatomic variations with cone beam computerized tomography
  1. Tez No: 639382
  2. Yazar: FATMA AKKOCA KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA YEŞİLOVA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomik varyasyon, konik ışınlı bilgisayarlıtomografi, nazal kavite, maksiller sinüs, Anatomical variation, cone beam computed tomography, nasal cavity, maxillary sinus
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı üst dişler ve ilgili önemli anatomik boşluklar olan maksiller sinüs ve nazal fossaya ait anatomik varyasyonların konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT)ile değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot:Çalışmamızda 221 hastaya ait konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntüleri kullanılarak maksiller sinüs, lateral nazal duvar, nazal fossa tabanı ve ilgili dento-alveolar bölge anatomik varyasyonlarının varyasyonları değerlendirildi. Bulgular:Çalışmamızda anatomik varyasyonların rastlanma sıklığı; maksiller sinüs asimetrisi %9.5, maksiller sinüs septası %32.6, PSAA%50.9 ve çoğunlukla intraosseöz, nazal septum deviasyonu %23.1, nazal septum spuru %6.3, nazal septum pnömatizasyonu %6.3, paradoksal orta konka %3.6, orta konka hipertrofisi %14.9, orta konka bülloza %39.6, bifid alt konka %0.45, paradoksal alt konka %0.9, alt konka hipertrofisi %60.1, alt konka bülloza %1.8, infraorbital etmoid hücresi%40.3 olarak tespit edildi.Anterior nazal spina grup 1; %33.5, grup 2; %35.7, grup 3; %13.6, grup 4; %17.2 olarak izlendi. Nazopalatin kanal grup 1; %37.1, grup 2; %28.5, grup 3; %2.7,grup 4; %8.1,grup 5; %15.8,grup 6;%7.7 oranında bulundu. Sağ maksilladaolguların %20.4'ünde, sol maksillada %47'sinde canalis sinuosus gözlendi. İnfraorbital kanal tip 1; %21.2, tip 2; %70, tip 3; %8.8 olarakbulundu. Sonuç:KIBT dentomaksillofasiyal alanın incelenmesinde uygulama kolaylığı, düşük radyasyon dozu ve yüksek çözünürlüğü nedeniyle BT'ye göre avantajlıdır. Multidisipliner çalışma bölgesi olan nazomaksiller kompleks ve ilgili dental yapılarda hissedilen, sebebi bilinmeyen ağrıların varlığında ve cerrahi işlemlerin planlanmasında olası varyasyonların dikkatle değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the anatomical variations of the superior teeth and related important anatomical cavities, the maxillary sinus and nasal fossa, with cone beam computed tomography (CBCT). Material and Method: In our study, the variations of the maxillary sinus, lateral nasal wall, nasal fossa floor and related dento-alveolar region anatomical variations were evaluated using cone beam computed tomography images of 221 patients. Results: In our study, the incidence of anatomical variations; maxillary sinus asymmetry 9.5%, maxillary sinus septa 32.6%, PSAA 50.9% and mostly intraosseous, nasal septum deviation 23.1%, nasal septum spur 6.3%, nasal septum pneumatization 6.3%, paradoxical middle concha 3.6%, middle concha hypertrophy 14.9%, middle concha bullosa 39.6%, bifid inferior concha 0.45%, paradoxical inferior concha 0.9%, inferior concha hypertrophy 60.1%, inferior concha bullosa 1.8%, infraorbital ethmoid cell 40.3% was detected. Anterior nasal spina group 1; 33.5%, group 2; 35.7%, group 3; 13.6%, group 4; 17.2% was found. Nasopalatine canal group 1; 37.1%, group 2; 28.5%, group 3; 2.7%, group 4; 8.1%, group 5; 15.8%, group 6; 7.7% was observed. Canalis sinuosus was observed in 20.4% of cases in the right maxilla and 47% in the left maxilla. Infraorbital canal type 1; 21.2%, type 2; 70%, type 3; 8.8% was found. Conclusion: CBCT is advantageous compared to CT due to its ease of application, low radiation dose and high resolution in the study of dentomaxillofacial area. It is thought that the possible variations should be carefully evaluated in the presence of the pain caused by the multidisciplinary study area, nasomaxillary complex and related dental structures, with unknown causes and in the planning of surgical procedures.