Turizmin sosyo kültürel etkileri: Alanya'da bir araştırma
Socio-cultural effects of tourism: A research in Alanya
- Tez No: 639381
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL UNUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turist, Yerel Halk, Sosyo-kültürel Etki, Alanya, Tourist, Local people, Socio-cultural impacts of tourism, Alanya
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Antalya'nın Alanya ilçesinde turizm hareketlerinin başlamasından önceki ve sonraki dönemleri karşılaştırmaktır. Çalışmanın ikincil amaçları, Alanya'daki turizm hareketlerinin yerel halkın sosyal hayatı üzerindeki etkilerini belirlemektir. Araştırmanın evrenini Alanya'da yaşayan yerel halk oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma evreni ise 1980 yılında en az 18 yaşında olan ve 1980'den önce Alanya'da yaşayan Alanya'nın yerel halkıdır. Bu kapsamda, Alanya'nın turizm gelişimine tanıklık eden 40 kişinin görüşüne başvurulmuştur. Çalışmada kolayda ve kartopu örneklem yöntemleri ile belirlenen 40 katılımcıyla, 4-11 Ekim 2019 tarihleri arasında yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşme yapılan kişilerden 20 katılımcının kendisi ve 1. derecede akrabasının turizmde çalışmamış olmasına ve turizmle ilişkili olmamasına; geriye kalan 20 katılımcının ise turizmle ilişkili kişiler olmasına özen gösterilmiştir. Böylelikle, turizmle doğrudan ilişkili olan ve turizmden gelir elde edenlerle, turizmle doğrudan ilişkisi olmayan ve doğrudan turizmden gelir elde etmeyen kişilerin turizmin Alanya'ya yönelik sosyo-kültürel etkilerini nasıl algıladıklarının karşılaştırılması hedeflenmektedir. Verilere içerik analizi ve betimsel analiz uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, sahip olduğu doğal ve kültürel çekicilikleriyle Alanya, turizmden önce narenciye ve muz üretimine dayalı kapalı bir tarım kentiyken, turizmden sonra hızlı bir kentleşme yaşayarak sosyo-kültürel anlamda değişime uğramış ve yapılan yatırımlar ile doğrudan ve dolaylı sağlanan istihdam olanaklarıyla turizm Alanya'nın öncelikli sektörü durumuna gelmiştir. Ayrıca, turizmle ilişkili olan katılımcıların %90'ı bölgede turizmin daha fazla gelişmesini istediklerini belirtirken; turizmle ilişkili olmayan katılımcıların %70'i ise bölgede turizmin daha fazla gelişmesini arzu etmediklerini belirtmişlerdir. Çalışmanın, yerel halkın turizm algılarının belirlenmesi açısından sürdürülebilirlik çabalarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to compare the periods both before and after the start of tourism movements in Alanya district of Antalya. Secondary aims of the study is to determine the effects of tourism movements in Alanya on the social life of the local people. The universe of the research is the local people living in Alanya. The population of the study is local people of Alanya town of Antalya province who lived there before 1980 and at lest 18 years old at that year. In this context the opinions of 40 people who witnessed the tourism development of Alanya were consulted. Face to face interviews were conducted between 4-11 October 2019 with local people determined by convenience sampling and snowball sampling methods. Of the interviewees, 20 participants and their first-degree relatives did not work in tourism and were not associated with tourism. The care was taken to ensure that the remaining 20 participants were related to tourism. In this way, it is aimed to compare how people perceive the sociocultural effects of tourism towards Alanya, those who are directly related to tourism and who do not have a direct relationship with tourism, and who do not gain income directly from tourism. Content and descriptive analysis were applied to the data. According to the findings, Alanya is a closed agricultural city based on citrus and banana production before tourism. Due to natural and cultural attractiveness of Alanya, there is rapid development in tourism sector in Alanya. The urban life after tourism has undergone a sociocultural sense and tourism made direct & indirect investment in the Alanya. It has been concluded that tourism in Turkey has become the priority sector. In addition, 90% of the participants related to tourism stated that they want more development of tourism in the region and 70% of the participants who are not related to tourism stated that they do not want further development of tourism in the region. It is thought that the study will contribute to sustainability efforts in terms of determining the perceptions of tourism of the local people. It is evaluated that the findings discussed within the framework of Doxey's theory will also make important contributions in terms of tourism literatüre.