'Ming Yıllığı. Batı illeri Tezkeresi'ne göre elçiler ve tüccarlar
Ambassadors and merchants according to the 'Mingshi. Western Countries'
  1. Tez No: 639441
  2. Yazar: XIRENAYI AIZIZI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRUNNİSA ALAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ming Hanedanlığı, Batı İlleri/Batı Ülkeleri, Orta Asya, Haraç/Olpan Sistemi, Elçiler, Tüccarlar, Turfan, Kumul, Semerkant, Ming Dynasty, Western Countries, Central Asia, Tribute System, Ambassadors, Merchants, Turfan, Kumul, Semerkant
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 409
Özet
Ming Hanedanlığı kurulduğundan beri ta Xiongnu 匈奴 (Hunlar) ve Han Sülalesi (M.Ö. 202-220) döneminden itibaren başlayan Çin ve batı ülkeleri ilişkileri devam ettirmiştir. Çin kaynaklarında“Batı İlleri”olarak ifade edilen yerler batılı çalışmalarda Orta Asya, İslami dönem kaynaklarda ve XIX. ve XX. asır başlarında Rusça literatürde ise Türkistan olarak anılan bölgelere denk düşmektedir. Çalışmamızda Qing Hanedanlığı (1644-1911) döneminde yaşayan tarihçi Zhang Tingyu (d.1672-ö.1755) ve diğerleri tarafından derlenen ve 24 resmi hanedanlık kayıtlarından biri olan“Mingshi. Xiyu Zhuan 明史.西域傳 1., 2. ve 4.”bölümleri olan 329., 330. ve 332. cilitlerinin Türkçeye çevrisi yapıldı ve incelendi. Moğolların Çin'deki hâkimiyetine son vererek 1368 tarihinde kurulan Ming Hanedanlığı döneminde Orta Asya-Çin ilişkilerinin durumu değerlendirildi. Bununla birlikte, Ming Hanedanlığı döneminde Ming Hanedanlığı ile Orta Asya siyasi durumları, çatışmaları, Ming Hanedanlığı ile Batı İlleri/Orta Asya arasındaki ekonomik ilişkiler, haraç/olpan sisteminin işleyişi, iki taraf arasındaki ilişkilerde elçiler ve tüccarların rolü ve tarafların bundan çıkarları analiz edildi.
Özet (Çeviri)
Since the Ming Dynasty was established, relations between China and the Western Countries continued, which started from the Xiongnu 匈奴 (Hun) and Han Dynasty (B.C. 202-220). The places referred to as“Western Countries”in Chinese sources are Central Asia in Western studies, in the İslamic period resources and in the Russian literature in the 19th and 20th centuries, it corresponds to the regions called Turkestan. İn our study,“Mingshi 明史”one of the 24 official dynasty records compiled by historian Zhang Tingyu (d.1672-ö.1755) and others who lived during the Qing Dynasty (1644-1911).“Mingshi. Xiyu Zhuan 明史.西域傳 329th., 330th. and 332th. volumes with sections 1., 2. and 4.”were translated into Turkish and examined. The Ming Dynasty, which was founded in 1368 by ending the Mongols rule in China, was evaluated during the period of Central Asia and China relations. However, during the Ming Dynasty, the political conditions, conflicts between the Ming Dynasty and Central Asia, the economic exchanges between the Ming Dynasty and Western Countries/Central Asia, the functioning of the tribute system, the role of the ambassadors and traders in this process and the interests of both sides were analyzed.