Uluslararası şirketlerde atık ve tersine lojistik; Sivas üzerine bir uygulama
Waste and reverse logistics in international companies; an application on Sivas
  1. Tez No: 639505
  2. Yazar: TUBA BOZKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY KARAKÖY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Atık, Atık Lojistiği, Tersine Lojistik, Geri Dönüşüm, Bertaraf, Waste, Waste Logistics, Reverse Logistics, Recycling, Disposal
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
İnsanlığın her geçen gün hayatı kolaylaştırmak ve daha konforlu hale getirmek üzere bilimin her alanında çalışmalar yapması ve bilimin her alanında ilerlemeler kaydetmesi kaçınılmazdır. Bu ilerleyişe paralel olarak gelişen üretimdeki artış ve bitmek bilmeyen tüketim bir dizi problemlere neden olmaktadır. Bu üretim ve tüketim çılgınlığı içerisinde eriyen doğal kaynaklarımız küresel ısınmayı tetiklemektedir. Açığa çıkan atıklara olan bilinçsiz yaklaşım ise doğanın ve canlıların sağlığını tehdit etmektedir. Atıklar yakılacak ve ya gömülecek bir çöp olarak görülmemelidir. Öncelikle geri dönüştürmek, hazır kaynak olarak algılamak ve ya imha edilecekse uygun ve gelişmiş yöntemlerle bertaraf etmek en doğru olanıdır. Bu davranış şekli sağlık ve ekonomi açısından pozitif sonuçlar doğuracaktır. Atıklara değer kazandıracak olan süreç atık lojistiği ve tersine lojistik faaliyetleri ile başlar. Tüketiciden ve ya üreticiden kaynaklı her atığın dönüşümü ve bertaraf edilmesi için gerekli hareketi tersine lojistik faaliyetleri başlatır ve nihai sonuca kadar devam ettirir. Bu çalışma, Sivas Organize Sanayii Bölgesinde uluslararası ticaret yapan şirketlerde atık lojistiği ve tersine lojistik faaliyetlerinin değerlendirilmesine yönelik yapılmış bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
It is inevitable for humanity to work in every field of science and to make progress in every field of science in order to make life easier and more comfortable day by day. In parallel with this progress, the increase in production and inexhaustible consumption causes a number of problems. Our natural resources that melt in this production and consumption frenzy trigger global warming. The unconscious approach to the waste produced threatens the health of nature and living things. Waste should not be seen as garbage to be burned or buried. First of all, recycling is the most appropriate method if it is perceived as a ready source or if it is appropriate and will be eliminated by advanced methods. This behavior will have positive results in terms of health and economy. The process that will add value to waste starts with waste logistics and reverse logistics activities. Reverse logistics activities begin and continue until the final result for the conversion and disposal of waste from the consumer or producer. This is a study on the evaluation of waste logistics and reverse logistics activities in companies trading internationally in Sivas Organized Industrial Zone.