İmâm Mâlik'in Muvatta'ında yer alan mekruh kavramı ve bu kavramın Mâliki mezhebine yansıması
The concept of makruh in the Muwatta of Imam Malik and the reflection of this concept on Maliki school of thought
  1. Tez No: 639523
  2. Yazar: OUMAR TANDJIGORA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDERES GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İmâm Mâlik, Muvatta, Mekruh, Mâlikî mezhebi, Imam Malik, Muwatta, Makruh, Maliki madhhab
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada Muvatta'da mekruh, kerahet, kerih ve benzer kelimelere İmâm Mâlik tarafından hangi anlamın yüklenildiğini tespit etmek ve sonrasında bu kelimelerin mezhepte nasıl bir terim anlamı kazandığının izleri araştırılmıştır. Yani çalışma öz itibariyle, İmâm Mâlik'in kullandığı mekruh kelimesinin anlam alanıyla sonraki Mâlikî alimlerin mekruh kavramına yükledikleri anlam arasında var olan benzerlik veya farklılıkların tespit edilmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmada gözetilen maksatlardan bir tanesi de söz konusu kavramın zaman içerisinde anlamında bir değişme olup olmadığının örneklerle ortaya konmasıdır. Ayrıca bu çalışmada göz önünde bulundurulan bir diğer hususta İmâm Mâlik'in fıkhî değerlendirmelerinde mekruhu haramdan daha fazla kullanmasının sebebi, Muvatta'nın hangi bölümlerinde mekruh kavramına yer verdiği ve mekruh anlamında kullanılan diğer lafızların incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
This study researched the meanings ascribed to words like makruh, karahat, karih by Imam Malik, in his Muwatta, and how the words have later become terminologies used in the madhhab. In other words, the aim of the study is to determine the semantical similarities and differences between the use of the word makruh by Imâm Mâlik and subsequent scholars of the Maliki madhhab. One of the objectives investigated in the study was to prove whether there is a change in the meaning of the concept in question over time. In addition, the research also took into consideration the reason why Imam Mâlik used makruh more than haram in his juristic evaluations, and in which parts of Muwatta did he include the concept of makruh and the other words used to depict makruh.