İhtilâfu'l-Hadîs bağlamında metin eksenli hadis tenkit yöntemi
Text based hadith criticism method in the context of İhktilaf al-Hadith
  1. Tez No: 639681
  2. Yazar: ABDULCELİL ALPKIRAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALAHATTİN POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Muhtelifu'l-hadîs, müşkilü'l-hadîs, metin tenkidi, hadîs tenkidi, metnin ihmali, metnin terki, nesh, te'vîl, tercih, Mukhtalif al-hadith, Mushkhil al-hadith, matn criticism, hadith criticism, neglect of text, abandonment of text, naskh, ta'wil, tarjih
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Modern dönemde, hadîs ulemâsının hadîsleri değerlendirirken metne gereken önemi vermedikleri ve sened ağırlıklı olarak hadîsleri değerlendirdikleri iddia edilmektedir. Ancak ilk dönem ihtilâfu'l-hadîs eserlerinde çok sayıda metin eksenli değerlendirmelerin yapıldığı, hadîs metinlerinin tenkit edildiği görülmektedir. Metin tenkidi kavramı yeni olmakla birlikte geçmişte farklı isimler altında yapılan bir metin ameliyesi olmuştur. Bu metin eksenli değerlendirmeler genellikle, nesh, cem ve te'vîl, tercih, mutlakın takyidi, umumun tahsisi, hadîs ile amel etmeyi terk etmek şeklinde yapılmıştır. Metin eksenli yapılan bu değerlendirmeleri tanımlamak için metin tenkidi kavramı yeterli olmamaktadır. Bu yönüyle“metin tenkidi”kavramı yerine daha kapsayıcı olan“metin eksenli hadîs tenkidi”kavramının kullanılmasının daha isabetli olacağı kanaatindeyiz. Bu çalışmamız ihtilâfu'l-hadîs literatüründe metin eksenli hadîs tenkit yöntemlerine yer vermektedir.
Özet (Çeviri)
In the modern period, it is claimed that the hadith ulemâ do not give the essential importance to the text while evaluating the hadiths, and they limited their authentication of hadiths to examining isnads. However, it can be argued that early hadith critics took the matn into account and hadith text were criticized in the first period ihktilaf al-hadith books. Although the concept of text criticism is new, it has been a text process under different names in the past. These text-based evaluations are generally made in the form of naskh, tarjih, ta'wil, the abandonment of the hadith. The concept of text criticism is not enough to define these text based evaluations. In this respect, we believe that the concept of“text-based hadith criticism”, which is more inclusive, is more accurate than the concept“text criticism”. This study includes text-based hadith criticism methods that can be found ikhtilaf al-hadith literature.