Minkowski uzayında 1-tipli Gauss dönüşümüne sahip regle yüzeyler
Regle surfaces admitting 1-type Gauss map in Minkowski space
- Tez No: 639680
- Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Regle Yüzeyler, Sonlu Tipli Altmanifoldlar, Gauss Dönüşümü, 1-Tipli Gauss Dönüşümü, Genelleştirilmiş 1-Tipli Gauss Dönüşümü, Regle Surfaces, Finite Type Submanifolds, Gauss Map, 1-Type Gauss Map, Generalized 1-Type Gauss Map
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş bölümü olarak hazırlanmış olup regle yüzeylerin ve bu yüzeylerin Gauss dönüşümü hakkında literatür anlamda bilgiler sunulmuştur. İkinci bölümde 3-boyutlu Öklid ve Lorentz uzaylarında eğriler ve yüzeyler ile ilgili bazı temel kavramlara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde Lorentz uzayında 1-tipli Gauss dönüşümüne sahip regle yüzeyler incelenmiş ve bu tip regle yüzeyler için karekterizasyon teoremleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde Minkowski 3-uzayında regle yüzeylerle ilgili bazı sınıflandırılma teoremleri incelenmiştir. Beşinci bölümünde ise genelleştirilmiş 1-tipli Gauss dönüşümüne sahip regle yüzeyler ile bu tip regle yüzeylerle ilgili teorem ve sonuçlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is consisting of five chapters has been submitted as a master's thesis. The first chapter is prepared as an introduction and literature information about ruled surfaces and the Gaussian transformation of these surfaces are given. In the second chapter, some basic concepts about curves and surfaces in 3-dimensional Euclidean and Lorentzian spaces are given. In the third chapter, ruled surfaces with 1-type Gaussian transform in Lorentz space are investigated and characterization theorems are given for this type of ruled surfaces. In the fourth chapter, a classification of ruled surfaces in Minkowski 3-space is given. In the fifth chapter, ruled surfaces with generalized 1-type Gaussian transform are investigated ve theorems and results about this type of ruled surfaces are given.