Yalın altı sigma ve talaşlı imalat sektöründe bir uygulaması
Lean six sigma and implementation in machining industry
- Tez No: 639869
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT URTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yalın Altı Sigma, Yalın Üretim, Altı Sigma, Süreç İyileştirme, DMAIC, Lean Six Sigma, Lean Manufacturing, Six Sigma, Process Improvement, DMAIC
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Yalın Altı Sigma şirketlerin, kârlılıklarını önemli ölçüde iyileştirmelerini sağlayan bir yönetim sistemidir. Bu sistemde fire ve kaynak kullanımı minimize edilirken, iş süreçlerinin gözden geçirilip, iyileştirilmesi esastır. Global dünya şirketleri son yıllarda Yalın Altı Sigma metodunu süreçlerinde kullanarak faaliyet gelirlerinde önemli kazançlar elde etmektedir. Süreç mükemmelliğini hedefleyen Yalın Altı Sigma metodolojisi, uygulayan kuruluşlara karlılık, verimlilik ve pazar payı artışı sağlarken, sınıfının en iyisi olma fırsatını sunmaktadır. Bu çalışmada yalın altı sigma stratejileri araçları ve teknikleri kullanılarak, DMAIC , [Define (Tanımla)- Measure (Ölç)- Analysis (Analiz et)- Improve (Geliştir)- Control (Kontrol et)] döküm sektöründe bir talaşlı imalat hattında, önerilen çözümlerin uygulanması ile katma değere sahip olmayan proseslerin üretimde hata oranının büyük ölçüde azalması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Lean Six Sigma is a management system that allows companies to significantly improve their profitability. While wastes and resource usage are minimized in this system, it is essential to review and improve business processes. Global world companies have made significant gains in operating income by using the Lean Six Sigma method in their processes in recent years. The Lean Six Sigma methodology, aiming for process excellence, provides the opportunity to be the best in its class while providing profitability, efficiency and market share increase to the implementing organizations. In this study, using lean six sigma strategies tools and techniques [DMAIC (Define-Measure-Analysis-Improve-Control)] in a machining line in the casting industry, the implementation of the recommended solutions and the defect rate of processes that do not have added value has been greatly reduced in production.