Eczaneye başvuran hastaların klinik aromaterapiye bakış açısının belirlenmesi ve klinik eczacının aromaterapi uygulamalarındaki rolü
Determining the point of view of patients applying to the pharmacy to clinical aromatherapy and the role of the clinical pharmacist in aromatherapy applications
- Tez No: 639922
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLAR MACİT, DR. ÖĞR. ÜYESİ OZAN EMRE EYUPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Alternatif Tedaviler, Aromaterapi, Çay Ağacı Yağı, Dermatolojik Hastalıklar, Klinik Aromaterapi, Lavanta, Uçucu Yağ, Aromatherapy, Alternative Treatments, Clinical Aromatherapy, Dermatological Diseases, Essential Oils, Lavender, Tea Tree Oil
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Klinik aromaterapi, kimyasal yapılarından ötürü güçlü fizyolojik etkilere sahip olan uçucu ve sabit yağların spesifik semptomlar üzerinde tedavi amacıyla kullanılmasıdır. Klinik aromaterapinin bir tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemi olarak popülaritesi gün geçtikçe artmaktadır. Eczaneler ise kaliteli ve güvenli uçucu yağların ve majistral aromaterapötik ürünlerin arzında, konuyla ilgili doğru bilgi ve danışmanlığın sağlanmasında ve medikal aromaterapötik ürün geliştirilmesinde kritik role sahiptir. Çalışmamızda Kadıköy bölgesinde bulunan bir semt eczanesinde Şubat 2020- Mayıs 2020 tarihleri arasında 18 yaş ve üzeri 101 kişiye anket uygulanmıştır. Bu anket ile katılımcıların aromaterapi bilgi düzeyi tespit edilmiş ve aromaterapiyi tercih ettiği durumlar hakkında bilgi toplanmıştır. Sonuçlar katılımcıların demografik verileriyle birlikte değerlendirilerek klinik aromaterapiye bakış açıları tespit edilmiş ve aromaterapinin kullanımında klinik eczacının rolü değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Clinical aromatherapy is the use of essential and fixed oils, which have strong physiological effects due to their chemical structure, to treat specific symptoms. As a complementary and alternative treatment method of clinical aromatherapy, its popularity is increasing day by day. Pharmacies, on the other hand, have a critical role in the supply of quality and safe essential oils and magistral aromatherapeutic products, providing accurate information and consultancy on the subject and developing medical aromatherapeutic products. In our study, a questionnaire was applied to 101 people, aged 18 and over, between February 2020 and May 2020 in a district pharmacy in the Kadıköy region. With this questionnaire, the level of knowledge of the aromatherapy participants was determined and information about the situations in which they preferred aromatherapy was collected. The results were evaluated together with the demographic data of the participants, and their perspectives on clinical aromatherapy were determined and the role of the clinical pharmacist in the use of aromatherapy was evaluated.