Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran hepatit C hastalarında genotip dağılımı
Genotype distribution in hepatitis c patients admitted to Erzincan Mengucek Gazi Training and Research Hospital
- Tez No: 641106
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: ALT, Hepatit C virus, Hepatit C virus genotipleri, HCV RNA, ALT, Hepatitis C virus, Hepatitis C virus genotypes, HCV RNA
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Giriş ve Amaç: Karaciğer naklinin birincil sebebi olan Hepatit C virus; Akut ve Kronik Hepatit C virus enfeksiyonlarına ve Kronik Hepatit C virus enfeksiyonu ise siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine neden olmaktadır. Hepatit C virusun 8 genotipi ve pek çok alt tipi vardır. Ülkemizde ve dünyada prevalansı en yüksek genotip Hepatit C virus Genotip 1b' dir. Bu çalışmada, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi' ne başvuran Hepatit C hastalarının genotip dağılımını tespit etmeyi ve farklı genotiplerdeki hastaların HCV RNA seviyeleri ve ALT seviyeleri arasında bir ilişki olup olmadığını saptamayı amaçladık. Materyal ve metot: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde, Ocak 2013 ile Haziran 2019 döneminde, anti-HCV pozitif tespit edilen 77 hasta çalışmamıza alındı. Hastaların; anti-HCV antikor varlığı; kemilüminesans mikropartikül enzim immunoassay yöntemiyle, HCV RNA seviyeleri; real time polimeraz zincir reaksiyonu yöntemiyle, ALT seviyeleri; iyon seçici elektrot yöntemiyle, HCV genotip saptanması; real time polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi ve DNA dizileme işlemleri ile yapıldı. Bulgular: Yetmiş yedi Hepatit Chastasının, 41' i erkek (%53.2) ve 36' sı (%46.8) kadın cinsiyetli olarak tespit edildi. Hastaların 62' sinde HCV G1b (%80.5), 6' sında HCV G1a (%7.8), 3' ünde HCV G3a (%3.9), 2' sinde HCV G3 (%2.6), 2' sinde HCV G2 (%2.6), 1' inde HCV G4 (%1.3) tespit edildi, 1 HCV G1 (%1.3) hastasında alt tip tespit edilemedi. Hastaların; ortalama HCV RNA seviyeleri; 1 163 143 IU/ml ve ortalama ALT seviyeleri; 68.70 U/l olarak saptandı. Sonuç: ErzincanBinali Yıldırım Üniversitesi,Mengücek Gazi Eğitim ve AraştırmaHastanesine başvuran Hepatit C hastalarında, en yüksek oranda ''Hepatit C virus Genotip 1b'' tespit edildi ve farklı genotiplerdeki hastaların HCV RNA seviyeleri ve ALT seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Hepatitis C virus which is the primary reason of liver transplant causes Acute and Chronic Hepatitis C virus infections, while Chronic Hepatitis C virus infection leads to cirrhosis, liver failure and hepatocellular carcinoma. Hepatitis C virus has 8 genotypes and many subtypes. Hepatitis C virus Genotype 1b is the highest prevalence among the genotypes in our country and worlwide. In this study, we aimed to determine genotype distribution of Hepatitis Cpatients presenting to Erzincan Binali Yildirim University Mengucek Gazi Training and Research Hospital and to investigate whether there was a correlation between HCV RNA levels and ALT levels in patients with different genotypes. Material and Methods: A total of 77 patients with anti-HCV positivity detected in Erzincan Binali Yildirim University Mengucek Gazi Training and Research Hospital between January 2013 and June 2019 were included in the study. In these patients; the presence of anti-HCV antibody was studied with chemiluminescence micro-particle enzyme immunoassay method, HCV RNA levels with real time polymerase chain method, ALT levels with ion selective electrodes method, detection of HCV genotype with real time polymerase chain reaction method and DNA sequencing processes. Results: Of the 77 Hepatitis C patients, 41 (53.2%) were male and 36 (46.8%) were female. HCV G1b was detected in 62 (80.5%), HCV G1a in 6 (7.8%), HCV G3a in 3 (3.9%), HCV G3 in 2 (2.6%), HCV G2 in 2 (2.6%), HCV G4 in 1 (1.3%) patients, subtype could not be determined HCV G1 in 1 (1.3%) patient. The mean HCV RNA levels of the patients was found as 1 163 143 IU/ml and the mean ALT levels as 68.70 U/l. Conclusion:“Hepatitis C virus Genotype 1b”was found as the highest level genotype in Hepatitis C patients presenting to Erzincan Binali Yildirim University Mengucek Gazi Training and Research Hospital and there was no statistically significant difference between HCV RNA levels and ALT levels of the patients with different genotypes.