Anonim Şirketler Hukukunda sermayenin korunması ilkesi
Capital maintenance principle in Joint Stock Companies Law
- Tez No: 641485
- Danışmanlar: PROF. DR. N. AYŞE ODMAN BOZTOSUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sermayenin korunması, esas sermaye sistemi, taahhüt edilen sermaye, ödeme gücü testi, alacaklıları koruma, Capital maintenance, legal capital regime, subscribed capital, solvency test, protection of creditors
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Sermayenin korunması ilkesi, şirketin kuruluş safhası için öngörülen asgarî sermaye şartını karşılamasını, kuruluşta ve sermaye artırımında pay sahiplerince taahhüt edilen katılma paylarının tam ve gerçeğe uygun değeriyle şirkete getirilmesini, pay sahiplerine yapılabilecek dağıtımın esas sermayeyle kanunen bağlı yedek akçelerin toplamının özkaynak olarak korunması esasına dayanan kurallara bağlanmasını ve esas sermayenin kısmen veya tamamen kaybı hâlinde alınması gereken tedbirleri ifade eder. Örtülü dağıtımlar sermayenin korunması ilkesi kapsamında yasaklanmıştır. Zira ilke, esas olarak pay sahiplerine yapılabilecek dağıtımları kurallara bağlar ve örtülü dağıtımlar bu kuralların ihlali anlamına gelir. Günümüzde, sermayenin korunması ilkesinin menkul kıymetler piyasalarının baskısı altında olduğu kabul edilir. Zira ilke kapsamında öngörülen katı düzenlemeler, özkaynak ile finansmandan elde edilebilecek verimi düşürmektedir. Ayrıca, bu düzenlemeler alacaklılara yeterince güvence sağlamamaktadır. Esas sermaye sisteminin benimsenmediği sistemlerde alacaklıları korumak için daha farklı yöntemler kullanılmaktadır. Özellikle, dağıtımlarda uygulanan ödeme gücü testlerinin sermayenin korunması kurallarından daha etkili koruma sağladığı yönünde güçlü bir doktrin gelişmiştir. Sermayenin korunması ilkesinin giderek önemini kaybettiği açıktır. İlkenin kaldırılması yönündeki yeni yaklaşımlar kaçınılmaz biçimde Türkiye'yi de etkileyecektir.
Özet (Çeviri)
The principle of capital maintenance states that the company meets the minimum capital requirement for the establishment phase, to bring the share of capital promised by the shareholders at the establishment and capital increase to the company with full and fair value, distribution which can be made to the shareholders bind the rules based on the principle of keeping the sum of subscribed capital and legal reserves as equity, measures to be taken in case of partial or total loss of capital. Disguised distributions are prohibited under the principle of capital maintenance. Because, the principle mainly binds the distributions that may be made to the shareholders to the rules and disguised distributions are violation of these rules. Today, the principle of capital maintenance is considered to be under the pressure of securities markets. Because strict regulations foreseen within the scope of the principle reduce the efficiency that can be obtained from equity financing. Moreover, these regulations do not provide sufficient security to the creditors. In systems where legal capital regime is not adopted, different methods are used to protect creditors. In particular, a strong doctrine has emerged that the solvency tests applied in distributions provide more effective protection than the rules of capital maintenance. It is clear that the principle of capital maintenance is gradually losing importance. New approaches which are on the abolition of the principle will inevitably also affect to Turkey.