İnovasyonun ihracat performansına etkisi: Üniversitelere bağlı teknokentlerde bir uygulama
The influence of innovation on export performance: An application in technopolises connected to universities
- Tez No: 641531
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMALETTİN AKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, ihracat performansı, teknokent, nitel analiz, Innovation, export performance, technopolis, qualitative analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Üniversiteler ve endüstrilerin iş birliğinde kurulan teknokentler, yenilikçi ürün ihracatında itici bir güçtür. Bu tez üniversitelerin teknokentlerinde faaliyet gösteren inovatif firmaların ihracat performansını incelemektedir. Araştırma, firmaların yeniliklerinin ihracat performansı üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca üç tane ikincil amacı vardır: firmaların Ar-Ge ve yenilikçi ürün ihracatını etkileyen faktörleri belirlemek, firmaların inovasyon ve ihracat süreçlerinde karşılaştıkları sorunları belirlemek ve bu süreçleri destekleyen devlet desteklerinin etkinliğini ölçmek. Kullanılan veriler Ankara merkezli üniversitelerin teknokentlerinde ihracat yapan firmalar kuran 44 girişimci ile derinlemesine görüşülerek toplanmıştır. Bulgular nitel araştırmaya uygun betimsel analiz yöntemleriyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, yenilikçi firmaların ihracat performansını etkileyen çeşitli faktörler belirlenmiştir; firmaların inovasyon faaliyetlerinin ihracat performansı üzerinde olumlu bir etkisi olduğu bulunmuş ve bu alandaki devlet desteklerinin avantajlı ancak birkaç bakımdan yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Ek olarak, bu firmaların inovasyon ve ihracat süreçlerinde karşılaştıkları sorunları hafifletmek için çözümler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The technopolises which are founded in the cooperation of universities and industries are a driving force in innovative product exportation. This thesis studies the export performance of innovative firms operating in the technopolises of universities. The research aims to determine the impact of the firms' innovations on export performance. It also has three secondary goals, namely: to determine the factors influencing the R&D and innovative product exports of the firms, to identify the problems that firms face during the innovation and export processes, and to measure the effectiveness of government subsidies which support these processes. The data used was collected through in-depth interviews with 44 entrepreneurs who founded export firms located in the technopolises of Ankara-based universities. Findings were analyzed with descriptive analysis methods befitting qualitative research. As a result of the research, several factors influencing the export performance of innovative firms were identified; the innovation activities of the firms were found to have a positive impact on export performance, and subsidies in this field were determined to be advantageous but insufficient in a few aspects. In addition, solutions were suggested to alleviate the problems faced by these firms in the innovation and export processes.