Kültürel miras bağlamında dijital interaktif öyküleme yöntemlerinin kullanımı
The use of digital interactive storytelling methods in thecontext of cultural heritage
- Tez No: 641665
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVİNÇ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Öyküleme, Kültürel Miras, Müze, Ören Yeri, İnteraktif, Dijital Miras, Storytelling, Cultural Heritage, Museum, Heritage Site, Interactive, Digital Heritage
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışma uluslararası alan yazında bulunan ve kültürel miras alanlarında kullanılmakta olan dijital interaktif öyküleme yöntemlerinin incelenip değerlendirilmesi ve Türkiye'deki kullanımı üzerine öneriler sunulması amacı ile gerçekleştirilmiştir. Öncelikle öykülerin ve öyküleme yöntemlerinin kültürel miras açısından önemi irdelenmiş ve mevcut örnekler değerlendirilmiştir. Müzelerde, ören yerlerinde ve diğer kültürel miras alanlarında öyküleme kullanımı çoğu kez uluslararası araştırmalara konu olmuşken, Türkiye'de bu konuyla ilgili çalışmalar bulunmakla beraber kültürel miras bağlamında üretilmiş çalışmalar alan yazında kısıtlıdır. Çalışmada dijital interaktif öyküleme yöntemlerinin kültürel miras ve turizm açısından katkılarının keşfedilmesi amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından fonlanan ve kültürel miras bağlamında dijital interaktif öykülemeyi konu edinen projelere ait dokümanlar incelenerek analiz ve değerlendirmelere yer verilmektedir. Böylece dijital interaktif öyküleme yöntemlerinin kültürel miras bağlamında kullanımına ve turizme katkısına dair bütünsel anlamlar keşfedileceği düşünülmektedir. Katkılara dair değerlendirmelerden elde edilen bilgiler doğrultusunda bu yöntemlerin kültürel miras ve turizm bağlamında kullanımına yönelik öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine and assess the use of dijital interactive storytelling techniques found in cultural heritage sites and the international literature and provide recommendations for possible similar future applications in Turkey. At the outset, the importance of stories and storytelling techniques in terms of cultural heritage are examined and discussed by giving examples. While the use of storytelling in heritage sites and other digital heritage areas was studied frequently by international researchers, studies in Turkey regarding this subject are seemingly inadequate in literature. In this study, documents from European Comission funded projects that concern digital interactive storytelling in the context of cultural heritage are examined and analyses with evaluations are provided with the purpose of discovering possible contributions of digital interactive storytelling methods for cultural heritage and tourism, Thus, it is thought that holistic meanings regarding the use of digital interactive storytelling methods in the context of cultural heritage and its contribution to tourism will be discovered. In line with the information obtained from the evaluations regarding the contributions, suggestions for the use of these methods in the context of cultural heritage and tourism will be presented.