A hydrodynamic model study of the Dardanelles Strait
Çanakkale Boğazı için hidrodinamik model çalışması
  1. Tez No: 641720
  2. Yazar: FADİME BUCAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADİL SÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale Boğazı, Hidrodinamik modelleme, Tabakalı akım, Dardanelles strait, Hydrodynamic modeling, Layered flow
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÇANAKKALE BOĞAZI İÇİN HİDRODİNAMİK MODEL ÇALIŞMASI FADİME BUCAK ORDU ÜNİVERSTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSNS TESZİ, 41 SAYFA (TEZ DANIŞMANI: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADİL SÖZER Bu çalışma kapsamında, mevcut literatürden sağlanan uzun süreli CTD ölçümlerine dayanan yıllık ortalama tuzluluk ve sıcaklık profillerinden elde edilen başlangıç koşulları ile geniş bir barotropik akı yelpazesinde, Çanakkale Boğazı için ortalama-akım kararlı-durum çözümleri üç boyutlu sayısal bir okyanus modeli ile gerçekçi topografya ve hidrodinamik koşullar altında elde edilmiştir. Zamana bağlı değişimlerin ihmal edilmesi ve açık sınır koşullarındaki basitleştirmelere rağmen, boğazın bilinen hidrografisine uygun, enerji ve hacim korunumlarını başarıyla sağlayan model çözümleri üretilebilmiştir. İki tabakalı akım yaklaşımı altında kanal boyunca hesaplanan Froude Sayısı değişimi ile boğaz boyunca gerçekleşen hidrografik tepkiler, Kilitbahir daralmasında ve Ege Denizi çıkışındaki iki adet hidrolik geçişin varlığına işaret etmektedir. Model çözümlerinde, net barotropik akım ile iki tabakalı akım varsayımı altında hesaplanan tabaka akımları ve boğazın iki ucu arasındaki su seviyesi farkı arasında kısmi de olsa literatüre uygun bir ilişki görülmektedir.
Özet (Çeviri)
A HYDRODYNAMIC MODEL STUDY OF THE DARDANELLES STRAIT FADİME BUCAK ORDU UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES FISHERIES TECNOLOGY ENGINEERING MASTER THESIS, 41 PAGES (SUPERVISOR: ASST. PROF.DR. ADİL SÖZER) Is this study, mean-flux steady-state solutions fort the Dardanelles Strait are obtained by utilizing a three-dimensional numerical ocen model for a wide range of barotropic flux rnge with initial conditions representing the mean annual salinity and temperature stratifications of the neighboring seas constructed by the long-term CTD data from the present literature under the realistic topography and hydrographic conditions. Despite the neglect of time-dependent effects and simplifications in open boundary conditions, it is found that the model solutions is able to provide results prallel to the known hydrography of the strait wihile successfully conserving energy and volüme properties within the model domain. Variation of the Froude Number estimations based on a two-layer approximation together with the hdyrographic responses through the strait indicates hydraulic transitions at two locations; Kilitbahir contraction section and the Aegean Sea exit of the channel. Layer flux responses under the two-layer approximation and the variation of the sea-level difference between the two ends of the strait with respect to the net barotropic volüme-flux given by the model solutions are at least partially conformable to the literature