Akpınar ve Kaman (Kırşehir) ilçeleri doğalceviz (Juglans regia L.) populasyonlarındaümitvar genotiplerin seçimi
Selection of promising genotypes in seedling walnut(Juglans regia L.) populations from Akpinar ve Kamandistricts (Kırşehi̇r province)
- Tez No: 641719
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİ BALTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Akpınar, Ceviz, Kaman, Meyve, Seleksiyon, Akpınar, Genetic Resources, Kaman, Selection, Walnut
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırma Kırşehir ili Akpınar ve Kaman ilçelerinde tohumdan yetişmiş ceviz populasyonu içerisinde üstün nitelikli genotipleri belirlemek amacıyla 2016-2017 yıllarında yürütülmüştür. Ümitvar olarak seçilen 12 genotipin meyve ve ağaç özellikleri, yörede yetiştirilen Kaman 5, Pedro ve Chandler çeşitleriyle mukayeseli olarak belirlenmiştir. Ümitvar genotiplerde meyve eni 30.4-37.5 mm, meyve boyu 37.7-47.7 mm, meyve kalınlığı 30.3-37.5 mm, meyve ağırlığı 10.17-16.85 g, iç ağırlığı 5.29-8.6 g, iç oranı % 42.8-61.6, kabuk kalınlığı 0.95-2.10 mm, yan dallarda meyve verme oranı % 10-95 ve yan dallarda meyve sayısı 0.1-3.25 arasında kaydedilmiştir. Kabuk rengi 11 genotipte açık, iç rengi 7 genotipte açık, meyve içinin bütün çıkma durumu 6 genotipte iyi olarak tanımlanmıştır. Araştırma sonuçları, ilgili yörelerin değerli ceviz genetik kaynaklarına sahip olduğuna işaret etmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to determine promising genotypes within seedling walnut trees grown from seed in Akpınar and Kaman districts (Kırşehir Province, Turkey) in 2016-2017. Tree and nut characteristics of 13 promising genotypes were recorded in comparison to those of Kaman 5, Pedro ve Chandler cultivars. Promising genotypes had a range of 30.4-37.5 mm for nut width, 37.7-47.7 mm for nut length, 30.3-37.5 mm for nut thickness, 10.17-16.85 g for nut weigth, 5.29-8.6 g for kernel weight, 42.8-61.6 % for kernel percengate, 0.95-2.10 mm for shell thickness and 10-95 % for lateral fruitfulness. In addition, shell color was light for 11 genoypes. Seven genotypes had light colored kernels. Kernel removal was good for 6 genotypes. Findings revealed that Akpınar and Kaman districts have rich genetic resources for future breeding efforts.