Türkiye'de gelir dağılımı ve gelir vergisinin artan oranlılığının hesaplanması
Income distribution in turkey and calculation of the progressivity of income tax
- Tez No: 641899
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA GÖKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Gelir Dağılımı, Gelir Eşitsizliği, Artan Oranlılık, Artan Oranlılık İndeksi, Income Distribution, Income Inequality, Progressivity, Progressivity İndex
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tezde gelir dağılımı ve gelirin yeniden dağılımında vergilerin rolü araştırılmıştır. Bu amaçla esas olarak gelir vergisinin ve toplam vergi gelirlerinin artan oranlılığı Kakinaka-Pereira indeksi ile test edilmiştir. İndeks, vergi gelirlerinin göreli oynaklığına dayanmaktadır. İndeks her bir vergi türü için hesaplanabileceği gibi vergi sisteminin bütünsel olarak artan oranlılığını da ölçmeyi mümkün kılmaktadır. Türkiye için 1963-2017 yılları arasında, gelir vergisi tarifesindeki değişiklikler dikkate alınarak yedi dönem için artan oranlılık indeksi hesaplanmıştır. Türk vergi sisteminin ve gelir vergisinin incelenen dönemin büyük bir kısmında artan oranlı bir yapıya sahip olduğu tespit edilmiştir. Ancak gelir vergisi artan oranlı yapısını korumasına rağmen gelir dağılımda önemli bir iyileşmenin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyse the income distribution and the role of taxes in the redistribution of income. For this purpose, Kakinaka-Pereira index was used to test progressivity of income tax and total tax income. The index depends on the relative volatility of tax revenues. The index can be calculated for each type of tax and also provides to evaluate the overall progressivity of the tax system. Progressivity indexes were calculated according to changes in income tax tariffs from 1963 to 2017 by separating seven years periods. It was determined that the Turkish tax system and income tax had progressivity for the majority of the period examined. Also, it was concluded that there was no significant improvement in income distribution although income tax maintained its progressive structure.