Kumluca ilçesinde meydana gelen doğal afetlerin sosyo-ekonomik etkileri
Socioeconomic effects of natural disasters in Kumluca district on local people
  1. Tez No: 641903
  2. Yazar: ŞERİFE GÜNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMALİ SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Afet, Yerel Halk, Sosyo-ekonomik Etki, Kumluca, Antalya, Natural Disaster, Local People, Socio-economic Effect, Kumluca, Antalya
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Canlı ve cansız çevreye büyük zarar veren önemli ölçüde can ve mal kaybına neden olan olağandışı, doğal ve beşeri olaylara afet denilmektedir. Dünya'da ve Türkiye'de gelişen teknolojiye rağmen afetlerde ortaya çıkan kayıplar oldukça fazladır. Antalya'nın Türkiye örtü altı bitki üreticiliğindeki yeri oldukça büyüktür. Seracılık faaliyetlerine uygun iklimi ve toprak özellikleriyle Antalya'nın olduğu kadar Türkiye'nin de önemli tarım alanlarından biri olan Kumluca ilçesinde son yıllarda sık sık meydana gelen doğal afetler sosyo-ekonomik anlamda büyük kayba neden olmaktadır. İlgili kurum ve kuruluşlar tedbirler almakla birlikte yerel halkın afet öncesi bilinçlendirilmesi, olası afetlerin zararının en aza indirilmesinde etkili bir yoldur. Bu araştırmada amaç; Kumluca ilçesinde meydana gelen doğal afetlerin yerel halk üzerindeki sosyo-ekonomik etkileri ve halkın afetler hakkında farkındalıklarının belirlenmesidir. Araştırma Kumluca şehirsel mahallesi, Mavikent, Beykonak, Salur, Hacıveliler, Toptaş, Adrasan ve Beşikçi kırsal mahallelerinde nitel araştırma yöntemlerinden olan yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak yapılmıştır. Sahada doğal afetlerden en çok sera ve narenciye bahçesi sahibi üreticilerin etkilendiği düşüncesiyle doğrudan çiftçilerle görüşülmüştür. Temmuz 2018 ve Eylül 2019 tarihleri arasında geçen sürede örneklem olarak kararlaştırılan mahallelerde yaşayan üreticilere ulaşılmıştır. Elde edilen bulgulara göre geçimini örtü altı bitki yetiştiriciliği ve narenciyeden sağlayan yerel halkın çoğu zaman zaman afetlerden büyük maddi ve manevi zararlar gördükleri, doğal afet öncesi önlem almadıkları, doğal afetlerle ilgili farkındalık ve eğitim seviyelerinde eksiklik olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak doğal afetler ile ilgili yapılacak çalışmalarda, can ve mal kayıplarının önlenmesi veya en aza indirilmesinde kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının etkin ve verimli çalışmaları kadar yerel halkın bu çalışmalara dâhil edilmesi önemlidir. Bu da yerel halkın doğal afetlerle ilgili farkındalığının belirlenmesi ile mümkündür.
Özet (Çeviri)
Unusual, natural and humanitarian events that cause significant loss of life and property that cause great damage to the living and lifeless environment are called disasters. Despite advancing technology in the world and Turkey losses in disasters it is quite high. place in Antalya, Turkey greenhouse plant productivity is quite large. Greenhouse operations according to climate and soil as well as the specifics of Antalya in Turkey is also one of the important agricultural areas in recent years Kumluca frequently occurring natural disasters cause great loss of socio-economic sense. While the relevant institutions and organizations take precautions, raising awareness of the local people before the disaster is effective way to minimize the harm of disasters. The purpose of this research; It is the determination of the socio-economic effects of natural disasters occurring in Kumluca district and the awareness of the people about disasters. The research was carried out by using face-to-face interview technique, which is one of the qualitative research methods in Kumluca urban district, Mavikent, Beykonak, Salur, Hacıveliler, Toptaş, Adrasan and Beşikçi rural neighborhoods. The farmers were interviewed directly with the idea that producers who own greenhouses and citrus gardens are affected by natural disasters in the field. In the period between July 2018 and September 2019, producers living in the neighborhoods decided as a sample were reached. According to the findings, it has been determined that the local people, who make their living from greenhouse cultivation and citrus, often suffer great financial and moral damages from disasters, they do not take precautions before, and there is a lack of awareness and education levels related to natural disasters. As a result, it is important to involve the local people in these studies as well as the effective and productive works of public institutions and organizations and non-governmental organizations in preventing or minimizing the loss of life and property in works related to natural disasters. This is possible by determining the awareness of local people about natural disasters.