Çanakkale ili şifalı sularının halkbilimi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the medicinal waters of Çanakkale province in terms of folklore
  1. Tez No: 641973
  2. Yazar: MUSTAFA SAİD GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR DURMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Tıbbi Ekoloji ve Klimatoloji, Folklore, Turkish Language and Literature, Medical Ecology and Climatology
  6. Anahtar Kelimeler: Recuperative Water, Culture Economics, Health Tourism. Çanakkale, Hot Springs
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Su insanlık tarihi boyunca bütün tabiat varlıklarından ayrı tutulmaktadır. Canlılar için vazgeçilmez bir unsur olan suya, kadim toplumlarca kutsallık atfedilmektedir. Susuz bir hayatı düşünemeyen insan, suyun bir ruhu olduğunu, yaratıcının varlığından bir parça olduğunu düşünmektedir. Ritüellerde, merasimlerde, kutlamalarda, dini törenlerde su hep kullanılmaktadır. Özellikle de hastalıkların tedavisinde su öncelikli rol almaktadır. Böylece su şifa veren tedavi edici bir unsur halini almıştır. Su kültürü, şifalı su geleneği ile beraber halk hekimliği uygulamalarında kullanılmıştır. Hamam ve kaplıca kültürünün bir parçası olmuştur. İçmeler ve kaplıcalar, tıp biliminin çalışma alanına girmiştir. Gelişmiş termal tesisler, oteller bu şifalı suyu uzun yıllardır halka sunmaya devam etmektedir. Bu çalışmada amaç, şifalı su kültürünü halkbilimi açısından değerlendirmektir. Bu doğrultuda geleneksel şifalı su kültürünü incelemek, halk hekimliğindeki rolünü tespit edebilmek, kaplıca kültürünün sağlık turizmine gelişimini ortaya koymak amaçlanmıştır. Daha sonrasında geleneksel şifalı su kültürü, kültür ekonomisi bağlamında değerlendirilerek bu yapının belirlenen bölgeye faydaları, ekonomik ve turistik yönleriyle irdelenmiştir. Çalışmaların kapsamı Çanakkale ili olarak sınırlandırılmıştır. Bu maksatla Çanakkale ilinde önceden tespit edilmiş şifalı su kaynakları ziyaret edilmiş derleme çalışmaları yapılmış, arşivlenmiştir. Böylece Çanakkale'nin şifalı suları halkbilimi açısından değerlendirilmiştir. Şifalı suların ve kaplıcaların geçmiş ve bugünkü durumlarını karşılaştırmak amacıyla da yazılı kaynaklardan yararlanılmıştır. Türk kültüründe şifalı sular her yönüyle ortaya konulmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler : Şifalı Su, Kültür Ekonomisi, Sağlık Turizmi, Çanakkale, Kaplıca.
Özet (Çeviri)
Water is separated from all natural beings throughout human history. Water, an indispensable element for living things, is attributed to sanctity by ancient societies. Anyone who can't think of a life without water thinks that water has a soul, is a piece of the creator. Water is always used in rituals, ceremonies, celebrations and religious ceremonies. In particular, water plays a primary role in the treatment of diseases. Thus, water has become a medical treatment. The water cult was transformed into a tradition of healing water and used in folk medicine practice. It was a part of the hammam and spa culture. Drinks and hot springs have entered the study area of medical science. Advanced thermal facilities, hotels continue to offer this healing water to the public for many years. The aim of this study is to evaluate the therapeutic water culture in terms of folklore. In this respect, it is aimed to examine the transformation of the water cult into the traditional therapeutic water culture, to identify its role in folk medicine and to reveal the development of spa culture to health tourism. Afterwards, the traditional medicinal water culture was analyzed in the context of the cultural economy and the benefits of this structure were examined in the economic and touristic aspects of the region. The scope of the studies is limited to Çanakkale province. For this purpose, the pre-determined medicinal water sources in Çanakkale Province have been visited and archived. Thus, the medicinal waters of Çanakkale were evaluated in terms of folk science. In order to compare the past and present conditions of medicinal waters and spas, the written sources are also utilized. In Turkish culture, the medicinal waters were tried to be revealed in all aspects.