Sekizinci sınıf İngilizce dersinde yaratıcı yazma becerisinin süreç odaklı rehberli sorgulayıcı öğrenme tekniği ile geliştirilmesinin öğrencilerin yaratıcı yazma başarılarına etkisi
The effect of developing creative writing skills in the eighth grade English lesson with process oriented guided inquiry learning technique on students' creative writing achievements
  1. Tez No: 642010
  2. Yazar: AKİF AZAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ALPASLAN SULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacılık, yabancı dil öğretimi, yaratıcı yazma, Süreç Odaklı Rehberli Sorgulayıcı Öğrenme (SORSÖ), Constructivism, teaching foreign language, creative writing, Process-Oriented Guided Inquirly Learning (POGIL)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüz bilgi toplumunda bir yabancı dili bilmek ve bu yabancı dili kullanmak neredeyse zorunlu hale gelmiştir. Özellikle 21. yüzyıl bilgi çağında, bilgiyi nerede ve nasıl kullanacağını bilen ve farklı diller bilip bu dilleri kullanabilen birey ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bir yabancı dil öğrenilirken dört beceri temeli üzerine odaklanılır: dinleme, konuşma, okuma ve yazma. Bu dört beceri üzerine inşa edilen yabancı dil öğreniminde, yazmanın ve özellikle yaratıcı yazmanın önemi yadsınamazdır. Yazma, fikirleri ve düşünceleri okunabilir biçimde iletmek için sembollerin kullanılması işlemidir. Yaratıcı yazma ise bilgileri ya da olayları transfer etmek yerine düşünceleri ve duyguları özgürce açıklamaktır. İngilizce dersleri etkin ve yapılandırmacı yöntemle işlendiğinde öğretime etkin katılma ve öğrenilen bilgilerin kalıcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda dil öğretiminde yeni yöntem ve teknik kullanma gereksinimi neticesinde Süreç Odaklı Rehberli Sorgulayıcı Öğrenme (SORSÖ) tekniği kullanılarak bir çalışma yapılmıştır. SORSÖ öğrenci merkezli bir yaklaşım olup öğrenme halkası teknikleri kullanılarak öğrencilerin zihnindeki bilgi yapılandırılır. Öğrenme halkası tekniği sayesinde öğrencilerde işbirlikli öğrenme gelişir. Bu sayede öğrenciler, öğrenme ortamlarında küçük gruplar halinde çalışırken farklı roller alırlar. Çalışma, 2019-2020 eğitim öğretim yılında Konya ilinde bir devlet okulunda haftalık 2 saat süreyle 6 hafta boyunca uygulanmıştır. Katılımcılar 2019-2020 eğitim öğretim yılında 8. sınıfa devam eden elli altı öğrencidir. Çalışmada ön test son test deney ve kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Yaratıcı yazma becerisi ön ve son test uygulanmıştır. Bu testler geçerlik ve güvenirliği olan yaratıcı yazma ürünlerini değerlendirme ölçeği kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca her iki gruba da çalışmada İngilizce dersi tutum ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonunda deney grubunda bulunan öğrencilerin kontrol grubuna göre İngilizce dersine karşı tutumlarında anlamlı farklılık bulunmuştur. Cinsiyet değişkenine göre hem deney hem de kontrol grubunda kızlarda yazma becerisinin ön ve son test sonuçları arasında anlamlı farklılık bulunmuşken, erkeklerde her iki grupta da anlamlı farklılık bulunmamıştır. Yaratıcı yazma becerisinin başarı durumu değişkenine göre deney grubunda takdir ve teşekkür belgesi alanlarda anlamlı farklılık bulunmuşken, takdir veya teşekkür belgesi almayanlarda anlamlı farklılık bulunmamıştır; kontrol grubunda ise belge alma durumlarına göre anlamlı farklılık bulunmamıştır. Ayrıca yaratıcı yazma becerisini değerlendirme ölçeğinin Anova sonuçlarına göre kontrol grubunda yaratıcı yazma becerisini değerlendirme ölçeği ön ve son test uygulamaları arasında anlamlı farklılık bulunmamışken, deney grubunda ön ve son test sonuçları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Uygulama sonunda SORSÖ etkinliğini kullanmanın yaratıcı yazma becerilerini geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's knowledge-based society, it is almost crucial to know and to use a foreign language. Especially in the 21st-century information age, it has emerged the need for an individual who knows where and how to use the information. Moreover, this individual must know different languages and use these languages. While learning a foreign language, four skills are focused on: listening, speaking, reading, and writing. In foreign language learning, built on four skills, the importance of writing, especially creative writing is unquestionable. Writing is the process of using symbols to convey ideas and thoughts coherently. Creative writing is to freely explain thoughts and feelings instead of transferring information or events. When English lessons are taught with an effective and constructivist method, it is concluded that active participation and the learning is permanent. In this context, as a result of the need to use new methods and techniques in language teaching, this study was conducted using the Process Oriented Guided Inquiry Learning (POGIL) technique. POGIL is a student-centred approach and the knowledge in the students' minds is structured by using learning cycle techniques. Thanks to the learning cycle technique, cooperative learning develops in students. By this way, students take different roles while working in small groups in learning environments. The study was carried out in a public school in Konya in the 2019-2020 academic year, 2 hours in a week and lasted for 6 weeks. Participants were fifty-six students, studying at 8th grade in the 2019-2020 academic year. In the study, pre and post-test, semi experimental and control group designs were used. In the study, creative writing skills were applied as pre and post-test. These tests were analyzed using the scale of evaluating creative writing products which has validity and reliability. In addition, the English lesson attitude scale was applied to both groups in the study. At the end of the research, a significant difference was found in the attitudes of students in the experimental group towards English lesson when compared with the control group. According to the gender variable, there was a significant difference in girls between the pre-and post-test results of writing skills in both experimental and control groups; while in boys, there was no significant difference in both groups. According to the success status variable of creative writing skill, there was a significant difference in the experimental group who had certificate of appreciation and certificate of achievement, whereas those who did not receive an appreciation or achievement certificate did not differ significantly. In the control group, no significant difference was found according to success status of receiving any certificate. In addition, according to the Anova results of evaluating creative writing skills, there was no significant difference between the pre and post-test practice in the control group; however, there was a significant difference between the pre and post-test results in the experimental group. At the end of the study, it was concluded that using the POGIL activity improved their creative writing skills