Güvenlik bağlamında geleneksel tohum yapısı ve gıda güvencesi
Traditional seed structure and food safety in terms of security
- Tez No: 642436
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tohum, Hibrit Tohum, Genetiği Değiştirilmiş Tohum, Gıda Güvencesi, Doğal Tarım, Organik Tarım, Kompost, Seed, Hybrid Seed, Genetically Modified Seed, Food Security, Natural Agriculture, Organic Agriculture, Compost
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Canlıların besin zincirinin en önemli kaynağı olan tohumlar, yaşamın da güvencesidirler. Avcı toplayıcı insandan başlamak üzere tohum türlerini tanımak, evcilleştirmek ve çeşitliliği artırmak insanla mümkün olmuştur. Tohuma sahip olmakla tarıma başlayan, tarımla gıda güveni sağlayan ve medeni hayata ulaşan insanlık; endüstri toplumları haline gelmesi ile tohumlarını kaybetmeye başlamıştır. Tohumların kaybı; iki dünya savaşını ağır koşulları ile atlatan ulusların kıtlıkla mücadelesi sonucu yeşil devrimi ve hibrit tohumlarını kabul etmesi ile gerçekleşmiştir. Yeşil devrim; verimli hibrit tohumların kimyasallarla büyüdüğü stratejisi ile topraklarda modern tarım olarak uygulanmıştır. Modern tarıma, biyoteknoloji çalışmaları ile genetiği değiştirilmiş tohumların üretimi de eklenmesi ile küresel şirketlere tohumlarda patent hakkı iddiası sağlamıştır. Dışa bağımlı ticari faaliyete dönüşen tarım sistemi, köylü ve küçük çiftçi aile ekonomisinde istikrarı kaybettirdiği gibi devletlerin de ekonomik istikrarını küresel şirketlere ve onların bağlı olduğu devletlere bağımlı hale getirmektedir. Gıda güvencesinde; ekonomik, sağlıklı, kültürel, dini ve psikolojik tercihe uygun gıdaya ulaşımı da engellemektedir. Gıda güvencesi ve ekolojideki arınma için yerel tohum çeşitliliği ile kompost gübreleme faaliyetleri ile yapılan doğal tarım ve organik tarım tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Seeds, which are the most important source of the food chain of living organisms, are also the guarantee of life. Starting from the hunter-gatherer, it was possible to identify, domesticate and increase the variety of seed types. Humanity, which started agriculture by having seeds, provides food security with agriculture and reaches civil life; it has started to löse its seeds as it has become industrial societies. The loss of seeds occurred when the nations that survived the two World wars under heavy conditions accepted the green revolution and hybrid seeds due to the fight against famine. Green revolution; with the strategy that fertile hybrid seeds were grown with chemicals, it was applied as a modern agriculture in the soil. Afterwards, the production of genetically modified seeds with biotechnology studies also provided the global companies with the patent right in the seeds, makes its economic stability dependent on global companies and the states to which they belong. Loss of local seeds in food security; by changing the agricultural systems of the industrial societies, it prevents the Access to food suitable for economic, healthy, social, cultural and psychological preferences. Organic farming will need to be supported in all countries with global consciousness in agricultural activities where small farmers and peasant families and natural farmers who are engaged in natural agriculture with local seed diversity and companies for the purification of food security and ecology. Decompost applications should be expanded to become a World waste fertilizer for fertilizer needs of local seeds.