Uluslararası turizm araştırmalarında örgütsel davranış konulu makalelerin Bradford Yasası'na göre incelenmesi
An examined of articles on organizational behavior in international tourism researches according to Bradford Law
  1. Tez No: 642505
  2. Yazar: SAİT ENES KARABACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE GÜÇLÜ NERGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Turizm, Örgütsel Davranış, Bibliyometri, Bradford Yasası, International Tourism, Organizational Behavior, Bibliometry, Bradford Law
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çalışmada, uluslararası turizm araştırmalarında“örgütsel davranış”konulu makalelerin bibliyometrik özelliklerini belirlemek amacıyla bir araştırma sunulmaktadır. Araştırmada Sosyal Bilimler Atıf İndeksli (Social Sciences Citation Index-SSCI) dergilerde yer alan örgütsel davranış konulu makalelerin bibliyometrik özellikleri incelenmiştir. İstek sağlanan makalelerin taraması, Sosyal Bilimler Atıf İndeksli (SSCI)“ağırlama, boş zaman, spor ve turizm (hospitality, leisure, sport and tourism)”kategorisi altında bulunan dergilerde yapılmıştır. Tarama sonucunda tamamen konu ile ilgili olduğu saptanan 15 dergiden 149 adet makale elde edilmiştir. Veriler önce bibliyometrik özellikleri açısından incelenmiş, ardından dergiler Bradford Yasası kapsamında analiz edilmiştir. Makalelerin yarısından fazlasının (~%54) dördüncü dönem olan 2014-2019 yılları arasında yayımlanmış olduğu saptanmıştır. İncelenen makaleler içinde örgütsel davranış alanının yaklaşık %26 gibi bir oranla en çok çalışılan konu içeriği olduğu tespit edilmiştir. Makalelerin yer aldığı dergilerin yaklaşık yarısının (%47) Elsevier (ScienceDirect) veri tabanı bünyesinde yer aldığı belirlenmiştir. Makalelerin yarısından fazlasının (~%52) üç yazar veya daha fazlası tarafından yazılmış olduğu saptanmıştır. Analiz sonuçlarına göre çok büyük bir fark ile çalışmaların ¾'ünde turizmin“konaklama”alt sektörünün en çok tercih edilen alan olduğu saptanmıştır. Makalelerin büyük bir bölümünün (~%30) tek bir dergide“International Journal of Hospitality Management”toplanmış olduğu saptanmıştır. Dergilerin almış oldukları atıf dağılımları ve makalelerin dergilere dağılımları çalışma verilerine göre gruplandırıldığında Bradford Yasası'na uygun görünürken, Egghe'nin önermiş olduğu formül uygulandığında sonuçların Bradford Yasası'na uymadığı tespit edilmiştir. Araştırmanın“örgütsel davranış”konusunun uluslararası literatürdeki durumunun ve bibliyometrik özelliklerinin belirlenerek, bu alandaki çalışmacılar ve yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağına inanılmaktadır. Araştırmanın bu doğrultuda önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study, a research is presented to determine the bibliometric properties of articles on organizational behavior in international tourism research. In the study, the bibliometric properties of the articles on organizational behavior in the Social Sciences Citation Index (SSCI) journals were examined. The articles were scanned in journals under the category of“hospitality, leisure, sports and tourism”with Social Sciences Citation Index (SSCI). As a result of the screening, 149 articles were obtained from 15 journals that were found to be completely related to the subject. The data were first examined in terms of bibliometric properties, and then journals were analyzed under the Bradford Law. It was determined that more than half (~ 54%) of the articles were published between the fourth term, 2014-2019. It was determined that the content of organizational behavior was the most studied subject with a ratio of approximately 26%. It has been determined that approximately half (47%) of the journals containing the articles are included in the database of Elsevier (ScienceDirect). It was found that more than half (~ 52%) of the articles were written by three authors or more. According to the results of the analysis, it has been determined that the“accommodation”sub-sector of tourism is the most preferred area in çalışma of the studies. It was determined that a large part of the articles (~ 30%) were collected in a single journal,“International Journal of Hospitality Management”. While the citation distributions of the journals and the distribution of articles to journals seem to be in compliance with Bradford Law when it is grouped according to the study data, when the formula proposed by Egghe is applied, the results do not comply with the Bradford Law. It is believed that the status of the“organizational behavior”of the research in the international literature and its bibliometric features will contribute to the work and the studies in this field. The research is considered to be important in this direction.