Suriye'de ulus inşa çabaları ve Baas Partisi'nin rolü
The nation building efforts in Syria and the role of Baas Party
  1. Tez No: 642529
  2. Yazar: ERCAN GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL DURGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Ortadoğu, Arap Milliyetçiliği, Baas Partisi, Suriye, Esad Ailesi, Arap Baharı, Ulus İnşa, Nationalism, Middle East, Arab Nationalism, Ba'ath Party, Syria, Assad Family, Arab Spring, Nation Building
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu tez, milliyetçilik kuramları ışığında 19. yüzyılın sonlarından başlayarak siyasallaşan Arap milliyetçiliğini, Birinci Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan manda döneminde antiemperyalizm vurgusuyla şekillenen ve Arap sosyalizmi düşüncesinin üzerine inşa edilen ve 1970'ten sonra Esad Ailesi tarafından kontrol edilen Suriye Baas Partisi'ni ve Suriye'de ulus inşa çabalarını ele almaktadır. Tezin amacı, Arap coğrafyasında milliyetçi hareketlerin ortaya çıkış nedenlerini, Baas Partisi'nin ortaya çıkış koşullarını, ideolojik yapılanmasındaki öncelikli unsurları, uluslararası sistemin ve bölge koşullarının farklılaşmasıyla Parti'de yaşanan ideolojik dönüşümü, Suriyeli seçkinlerinin Arap milliyetçiliği (kavmiye) ile Suriye milliyetliği (vataniye) arasındaki“gel-git”lerinin nedenlerini ve Suriye'de ulus inşa çabalarını ortaya koyabilmektir. Günümüz Orta Doğu'sunda meydana gelen olay ve olguları anlayabilmek, Suriye'nin geçmişten günümüze geçirdiği siyasal, ekonomik ve toplumsal değişimi analiz etmekle mümkündür. Ulus inşa çabalarının başarı durumunun günümüz Suriye'ye yansımaları var olan durumu anlamaya katkı sunacaktır. Dünyanın bu önemli bölgesinde devam eden düzensizliği ve istikrarsızlığı anlamak ve sorunlara çözüm üretmek ancak ve ancak genelde bölgenin özelde ise Suriye'nin 19. Yüzyıldan başlayarak yüz yüze kaldığı siyasal değişim ve dönüşümü anlamaktan geçer.
Özet (Çeviri)
In the light of the theories of nationalism, this thesis started with Arab nationalism which began to be politicized since the late 19th century, the Syrian Baath Party which was formed with the emphasis of anti-imperialism and was built on the idea of Arab socialism after the First World War and was controlled by the Assad Family after 1970 and deals with nation-building efforts in Syria. The aim of the thesis is to put forward the reasons of the emergence of nationalist movements in the Arab geography, the conditions of the emergence of the Ba'ath Party, the main components of its ideological structure, ideological transformation realized as a result of the differentiation of international and regional situations, The reasons for the dilemma of the Syrian elite between Arab nationalism (kavmiye) and Syrian nationality (vataniye) and to reveal nation-building efforts in Syria. In order to understand the today's events and phenomena occurring in the Middle East today, one must go through to analyze the political, economic and cultural change that Syria has undergone from past to present. The reflections of the success of the nation-building efforts on present-day Syria will contribute to understanding the current situation. To understand the ongoing disorder and instability in this important region of the world it is only possible to understand political change and transformation that generally the region and particularly Syria has faced since 19th century.