Effects of the usd use on global politics
Dolar kullanımının küresel siyasete etkileri
- Tez No: 642953
- Danışmanlar: PROF. DR. KUDRET BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Dolar, Ekonomi, Küresel Siyaset, Para, Uluslararası Para Sistemi, Currency, Economy, Global Politics, International Monetary System, USD
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışma Amerikan dolarının dünya çapında kullanımının küresel siyasete etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaca yönelik olarak çalışmanın temel araştırma sorusu“Amerikan dolarının dünya çapında kullanımının küresel siyasete etkileri nelerdir?”olarak belirlenmiştir. Anılan araştırma sorusunu cevaplandırabilmek adına ilk olarak literatür taraması (Amerikan ve uluslararası para sisteminin tarihçesi, küresel siyasetin modern durumu, küresel siyasetteki dolar hakimiyetine yönelik literatürde bulunan tartışmaları ve çalışmaları kapsayan) yapılmıştır. Ardından, veri ve analiz kısmına geçilerek betimleyici istatistiksel analiz ve karşılaştırmalı analiz metotları uygulanarak 1995-2020 yıllarına ait verilerden yararlanılmıştır. Anılan veriler ulusal ve uluslararası veri merkezlerinden (TCMB, Federal Reserve Bank of Philadelphia; OECD, IMF ve Dünya Bankası) ikincil kaynaklar olarak elde edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular ve yapılan tartışmalar ışığında, Amerikan dolarının küresel düzeyde kullanımının hem ABD'ye hem de diğer ülkelere bu çalışmada ele alınan alanlarda pozitif ve negatif etkilerinin olduğu saptanmıştır. Ancak, elde edilen bulgular göstermektedir ki Amerikan dolarının dünya çapında kullanımı ABD'ye ekseriyetle faydalar ve olumlu etkiler sağlarken; araştırılan alanlarda dünyaya etkileri büyük oranda olumsuzdur. Çalışmanın devam eden aşamasında ise dolar hakimiyetli küresel siyaset ve uluslar arası para sistemine alternatif modeller incelenmiştir. Bu bağlamda, Özel Çekme Hakları (Special Drawing Rights (SDRs), altın ve elektronik paralar ve üretmiş olduğum alternatif 2 model değerlendirilmiş ve anılan alternatifler arasında altın ve anılan 2 modelin, mevcut dolar baskın küresel siyasete uygun alternatifler olduğu görülmüştür. Devamında, küresel pandemi sonrasında mevcut dolar-baskın küresel siyasetin alabileceği yeni dengelere değinilmiştir. Buna göre Çin ve gelişmekte olan ülkelerin (Türkiye gibi) anılan pandemi sonrasında küresel siyasette varlığını ve gücünü artıracağı sonucuna yönelik göstergelere ulaşılmıştır. Son aşamada ise, bu çalışmanın bulgularına ve kısıtlamalarına ek olarak yasa yapıcılara ve sonraki araştırmacılara yönelik önerilere yer verilip yararlanılan kaynaklar kısmı ile bu araştırma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the effects of the worldwide usage of USD on global politics. For the aim in question, the primary research question of this study has been composed as following: What are the effects of the worldwide usage of USD on global politics? To answer this question, literature review (historical background of both the U.S.' and international monetary system, contemporary status of global politics, debates on the dominance of USD are examined.). In the data and analysis phase, descriptive statistical method and comparative analysis has been deployed for the data comprising the years between 1995 and 2019. The data analyzed in this study has been obtained from both national and international databases (TCMB, Federal Reserve Bank of Philadelphia; OECD, IMF and World Bank) as secondary sources. In the light of the findings and discussions in this study, it has been detected that worldwide use of the USD has both positive and negative effects on both the US. and the rest of the world in the areas covered in this study However, the majority of the result achieved in this research indicates that universal use of USD provides substantially huge positive effects with the U.S. while it affects substantially the rest of the world negatively in the areas covered in this study. In the ongoing phase of this research, alternative models of the USD dominated global politics has studied. With this regard, Special Drawing Rights (SDRs), electronic monies, gold and two models developed by myself have been evaluated and, gold and two models in question are found to be as an alternative model of the ongoing USD dominated global politics. Afterwards, new balances in global politics after COVID-19 Pandemic was evaluated. According to it, China and other developing countries like Turkey are to increase their political power and existence in global politics. In addition to the findings and limitations of this study, recommendations for policymakers and further researchers are put forth in the last chapter of this thesis