Bezzâr'ın Müsned'i ile Dârakutnî'nin 'İlel'inin ref' problemi açısından mukayesesi
Comparison of Bezzâr's Musned and Dârakutnî's 'İlel' in terms of 'ref' problem
- Tez No: 643064
- Danışmanlar: PROF. DR. SALAHATTİN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bezzâr, el-Müsned, Dârakutnî, el-İlel, İllet, Ref, Vakf, İhtilaf, Bezzâr, el-Musned, Dârakutnî, el-Ilel, illet, Ref, Foundation, Dispute
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Ebû Bekr Ahmed b. Amr b. Abdilhâlık b. Hallâd b. Ubeydillah el-Atekî el-Basrî'nin yani meşhur adıyla Bezzâr'ın (ö. 292/905) telif ettiği el-Müsned isimli eseri ile Ebu'l-Hasan Ali b. Ömer b. Ahmed ed-Dârakutnî'nin (ö. 385/995) el-İlel adlı eserinde ref'-vakf ihtilafı bulunduğu muhaddislerce beyan edilen rivayetlerin ve bu rivayetler hakkında verilen hükümlerin karşılaştırılmasını konu edinen bu çalışma, bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş kısmında tezin konusu, amacı, yöntemi, kaynakları hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde İlelü'l-Hadîs ilmi kapsamında illetin mahiyeti, bulunduğu yer, hadisin sıhhatini etkileyip etkilememesi ana hatlarıyla ortaya konulmuştur. Ayrıca illet çeşitlerinden biri olan ref' problemi hakkında kısa bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ref'-vakf ihtilafı bulunan rivayetler muhaddislerin verdiği hükümlere göre mukayeseli bir şekilde tasnif edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study includes the comparison of the narrations with“ref'-vakf”controversy and the judgments about these narrations in al-El-Müsned written by Abu Bakr Ahmed b. Amr b. Abdilhâlık b. Hallâd b. Ubeydillah al-Atekî el-Basri, or his known name Bezzâr (d. 292 /905) and al-Ilel written by Abu'l-Hasan Ali b. Omar b. Ahmed ed-Dârakutnî's (d. 385/995). This study consists of an introduction and two sections. In the introduction section of the study, information about the subject, purpose, method and sources of the thesis is given. In the first section, the definition of illet , its status and whether it affects the health of the hadith within the scope of the science of İlelü'l-Hadîs are outlined. In the second section, the narrations with“ref'-vakf”controversy are tried to be classified comparatively in accordance with the provisions of the traditionists.