Türk romanında babalar ve kızları (1872-1901)
Fathers and daughters in Turkish novel
  1. Tez No: 643525
  2. Yazar: ASLIHAN PULAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZİM YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Baba, kız çocuk, aile, roman, Father, daughter, family, novel
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışma, 1872 ve 1901 yılları arası romanlardaki baba ve kız ilişkisini incelemeyi esas alır. Belirtilen döneme ait romanlar kaynak tarama yöntemiyle incelenerek baba-kız ilişkisini anlatanlar örneklerle açıklanmıştır. Ayrıca eserlerde, ilişkilerin benzer ve farklı yönleri de karşılaştırma yöntemiyle tespit edilerek sonuca gidilmiştir. Çalışma“Giriş”,“Sonuç”ve“Kaynakça”dışında beş bölümden oluşmaktadır.“Giriş”te incelenen romanlardaki baba ve kız arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılması için Türk toplumunun geçmişten günümüze gelen aile yapısı ve babanın çocuklar üzerindeki rolü hakkında kısaca durulmuş,“Birinci Bölüm”de romanlar incelenerek babanın kızıyla çocukluk dönemindeki ilişkisi,“İkinci Bölüm”de babanın ergenlik dönemindeki rolü,“Üçüncü Bölüm”de babanın eğitim üzerindeki rolü,“Dördüncü Bölüm”de babanın evlilik üzerindeki rolü ve“Beşinci Bölüm”de babanın evlilik sonrası rolü üzerinde durulmuştur.“Sonuç”ta çalışma boyunca elde edilen bulgular ortaya konmuş ve incelenen romanlardaki baba figürünün benzer ve farklı yönleri gösterilmiştir. Bu çalışmada konumuza uygun olan Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Felatun Bey'le Rakım Efendi, Çengi, Henüz On Yedi Yaşında, Nemide, İnhimak-ı Memat, Elvâh-ı Sevdâ, Diplomalı Kız, Küçük Gelin, Muhadarat, Mükâfat, Ferdi ve Şürekâsı, Mehcure, Zehra, Udî, Aşk-ı Memnu, Jön Türk, Kırık Hayatlar, Nesl-i Ahîr, Genç Kız Kalbi romanları değerlendirilmiştir. Ayrıca konuyla alakalı makale ve tezler de incelenmiştir. İncelenen bu çalışmalar da Kaynakça bölümünde verilmiştir. Elde edilen verilerin Türk edebiyatı alanına katkı sağlaması umut edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work is focused on inspecting the father daughter relationship in novels published between 1872 and 1901. Novels from the mentioned period have been studied by literature scanning and the works that describe father-daughter relationship have been explained using examples. Also in the mentioned literary works, the similar and distinct aspects of the relationships have been detected by comparison method, reaching to a conclusion. This work is composed of five parts aside from the“Introduction”,“Results”and“References”. To better understand the relationship between father and daughter in the novels examined for the Introduction part, the family construct of the Turkish society thus far and the role of the father amongst children have been slightly mentioned. In Part 1, the father daughter relationship during childhood by studying the novels, in Part 2, the role of the father during adolescence, in Part 3, the role of the father on education, in Part 4, the role of the father on marriage and finally in the Part 5, the role of the father after marriage have been taken as basis. In the results, the findings throughout the study have been stated, also similar and distinct aspects of the father figure in the examined novels have been shown. Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Felâtun Bey'le Rakım Efendi, Çengi, Henüz On Yedi Yaşında, Nemide, İnhimâk-ı Memat, Elvâh-ı Sevdâ, Diplomalı Kız, Küçük Gelin, Muhadarat, Mükâfat, Ferdi ve Şürekâsı, Mehcure, Zehra, Udî, Aşk-ı Memnu, Jön Türk, Kırık Hayatlar, Nesl-i Ahîr, Genç Kız Kalbi are the reference novels for this study. Thesis and papers regarding the topic have also been examined. Studied materials are mentioned in the references section. We hope contribute to the Turkish literature with the information acquired.