Tanzimat sonrası modern hukuk arayışları ve Mecelle örneği
The searches of modern law after the regulation and example of Mecelle
- Tez No: 643687
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SAİD KURŞUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Tarih, Philosophy, History
- Anahtar Kelimeler: Doğal Hukuk, Modern Hukuk, Kanunlaştırma, Islahat, Sözleşme, İslam Hukuku, Sened-i İttifak, Gülhane Hatt-ı Hümayunu(Tanzimat Fermanı), Islahat Fermanı, Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye, Kanun-i Esasi ve Meşrutiyet, Natural Law, Modern Law, Codification, Reform, Contract, Islamic Law, Sened-i İttifak, Gülhane Hatt-ı Hümayunu (Tanzimat Edict), Reform Edict, Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye, Kanun-i Esasi and Constitution
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Antik Çağ'da, Platon ve Aristoteles erdem ve toplum temelli hukuk anlayışı vardır. Stoa Okulu ise doğaya uyumu vurgulamıştır. Evrensellik Stoacıların temel görüşüdür. Adalet ve erdem temelli anlayış Orta Çağ'ın hukuk anlayışını şekillendirmiştir. Semavi dinlerle hukuk anlayışı teolojik bir karaktere bürünmesine neden olmuştur. Türk-İslam filozoflarıyla erdem temelli hukuk anlayışı ortaya konulmuştur. Modern dönem Orta Çağ'dan kopukluğu temsil etmektedir. Bu dönemde yeni kavramlar ve anlayışlarla karşılaşırız. Modern hukuk bireyi temele alan ve aklı savunan hukuk anlayışıdır. Bu hukuku dönemin getirdiği ekonomik, sosyal, siyasi vb. şartlar oluşturmuştur. Bu şartlar sonucunda tarihsel öneme sahip kitlesel olaylar meydana gelmiştir. 1789 Fransız Devrimi bu olaylar içinde en önemlisidir. Yerel bir olay olmasına karşın küresel çapta etkisi olmuştur. Fransız Devrimi'nin özünü eşitlik, özgürlük ve milliyetçilik oluşturmaktadır. Bu da imparatorlukların parçalanmasına neden olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu Avrupa'da yayılan bu fikirlerden en çok etkilenendir. Osmanlı İmparatorluğu Avrupa'ya yetişmek ve toplumdaki bozuklukları düzeltmek için reformlar yapmıştır. Bu reformlar fikirden öteye gitmemiştir. Reformlar halk tarafından benimsenmemiştir. Bundan dolayı da modern hukuk kurallarına uygun hukuk çalışmaları yapmak zorunda kalmıştır. Bu kanunlaştırma hareketleri, 1808 Sened-i İttifak, 1839 Gülhane Hatt-ı Hümayunu (Tanzimat Fermanı), 1856 Islahat Fermanı, 1876 Kanun-i Esasi ve Meşrutiyet (1876-1909) çizgisinde genel bir modernleşme bağlamını tarihsel olarak ifade eder. Osmanlı İmparatorluğu'nda kanunlaştırma hareketleri felsefi bir istekle olmamıştır. Gayrimüslim tebaa İslam Hukuku ile yönetilmeyi kabul etmemiştir. Osmanlı İmparatorluğu geleneksel hukuk anlayışını modern anlamda kanunlaştırma yoluna gitmiştir İktisadi alanda Avrupa kanunlarını tercüme edip kullanılmıştır. Medeni hukuk alanında da bu yapılmak istenmiştir. Bu durum muhafazakârlar ile yenilikçileri karşı karşı karşıya getirmiştir. Muhafazakârlar Fransız Medeni Kanunu'nu tercüme edilmesinin Osmanlı İmparatorluğu'nu pazar haline getireceğine savunmuşlardır. Buna karşı çıkarak kendi özünden bir kanun yapılması gerektiğini savunmuşlardır. Komisyon incelemeler sonucu İslam Hukuku'ndan oluşan modern tarzda bir medeni kanun yapılması kararı çıkmıştır. Mecelle-i Ahkam-ı Adliyye Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk medeni kanunudur. Ahmet Cevdet Paşa ve dönemin ileri gelen hukukçuları tarafından İslam Hukuku'nu temele alan modern tarzda oluşturulmuştur. İçerik bakımından yerli ve milli bir kanundur. İslam hukuku temel alması ve Türk örf ve geleneğine uygun olması önemlidir. Mecelle kanunlaştırma çalışmalarında öze bağlı kalınarak kanun oluşturmanın öncüsü olmuştur. Dönem içinde birçok kanun bu yolla modern bir görünüm kazanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun medeni hukuk ihtiyacını karşılamıştır. Türk hukuk tarihine ve İslam Hukuku'na yıllarca hizmet etmiştir. Yürürlükte olduğu dönemler göz önüne alındığında birçok İslam devletinin hukuki alt yapısını oluşturmuştur. Uluslararası bir niteliğe sahiptir. Bu yönüyle dünyada Fransız medeni kanunundan sonra ikinci medeni kanundur. Hukuki boyutunun yanında Türk düşüncesi için de tarihsel öneme sahip bir metindir. Modern dönemdeki Türk paradigma değişimini göstermektedir. Aynı zamanda Türk düşüncesindeki doğu batı tartışmasının hukuktaki yansımasıdır. Bu yansımanın somut halidir.
Özet (Çeviri)
In the Ancient Age, Plato and Aristotle had an understanding of virtue and society-based law. Stoa School emphasized harmony with nature. Universality is the basic view of the Stoics. Justice and virtue-based understanding shaped the legal understanding of the Middle Ages. It caused the understanding of law to take on a theological character with the heavenly religions. The virtue-based legal understanding has been introduced with Turkish-Islamic philosophers. The modern period represents a break from the Middle Ages. In this period, we encounter new concepts and understandings. Modern law is an understanding of law that takes the individual as a basis and defends the mind. This law brought about the economic, social, political and so on. conditions created. As a result of these conditions, mass events of historical importance occurred. The 1789 French Revolution was the most important of these events. Although it is a local event, it has had a global impact. Equality, freedom and nationalism constitute the essence of the French Revolution. This resulted in the disintegration of empires. The Ottoman Empire is most affected by these ideas that spread throughout Europe. The Ottoman Empire made reforms to catch up with Europe and correct the disorders in society. These reforms did not go beyond ideas. Reforms have not been adopted by the public. Therefore, he had to do legal studies in accordance with modern legal rules. These acts of codification historically express a general context of modernization in the lines of 1808 Sened-i İttifak, 1839 Gülhane Hatt-ı Hümayunu (Tanzimat Edict), 1856 Reform Edict, 1876 Kanun-i Esasi and Meşrutiyet (1876-1909). Enacting movements in the Ottoman Empire did not happen with a philosophical desire. Non-Muslim subjects refused to be governed by Islamic Law. The Ottoman Empire enacted the traditional understanding of law in a modern sense. In the economic field, European laws were translated and used. This was intended to be done in the field of civil law. This situation has brought conservatives and innovators face to face. Conservatives argued that translating the French Civil Code would turn the Ottoman Empire into a market. They opposed this and argued that a law should be made from its own essence. As a result of the examinations of the commission, it was decided to make a modern style civil law consisting of Islamic Law. Mecelle-i Ahkam-ı Adliyye is the first civil law of the Ottoman Empire. It was created by Ahmet Cevdet Pasha and the prominent lawyers of the period in a modern style based on Islamic Law. It is a domestic and national law in terms of content. It is important that it is based on Islamic law and conforms to Turkish customs and traditions. It has been the pioneer of legislative legislation by adhering to the essence of lawmaking. During the period, many laws gained a modern appearance in this way. It met the civil law needs of the Ottoman Empire. He has served Turkish legal history and Islamic Law for years. Considering the period in which it was in effect, it has formed the legal infrastructure of many Islamic states. It has an international character. In this respect, it is the second civil law in the world after the French civil law. Besides its legal dimension, it is a text of historical importance for Turkish thought. It shows the Turkish paradigm shift in the modern period. It is also the reflection of the East-West debate in Turkish thought in law. This is the concrete form of reflection.