Bireylerin yaşam memnuniyetini etkileyen faktörlerin ve gelir gruplarına göre gösterdiği farklılıklarının sıralı tercih modelleri ile analizi
The analysis of the factors which affect the life satisfaction of individuals and differences based on the income groups with the ordered choice models
  1. Tez No: 643686
  2. Yazar: SENA TOKSUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KİREN GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Memnuniyeti, Sıralı Tercih Modelleri, Sıralı Logit Model, Genelleştirilmiş Sıralı Logit Model, Life Satisfaction, Ordered Choice Models, Ordered Logit Model, Generalized Ordered Logit Model
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yaşam memnuniyeti, insanların istekleri ve amaçları, sağlık durumları, sosyal ilişkileri, işle ilgili koşulları, ekonomik durumları ve ülkeleriyle ilgili görüşlerine kadar genel olarak yaşamlarıyla ilgili her şey hakkında ne hissettiklerinin bir ifadesidir. Bireyler yaşam kalitelerini yükseltmek, yaşamdan keyif duymak ve daha iyi bir yaşam elde etmek için uğraşmaktadırlar. Bireyler, beklentileri karşılandıkça ve daha iyi koşullara sahip oldukça yaşamdan daha fazla memnuniyet duyarlar. Yaşam memnuniyeti üzerinde gelir faktörünün önemi büyüktür. Çünkü gelir, yaşam memnuniyetinin belirleyicisi olan birçok faktörü etkileme gücüne sahiptir. Bu çalışmayla 2018 yılı için Türkiye'de yaşayan bireylerin yaşam memnuniyetine etki eden faktörleri analiz etmek ve bireylerdeki gelir durumuna göre bu faktörlerin yaşam memnuniyetini nasıl etkilediğini belirlemek amaçlanmaktadır. Çalışmada kullanılan veriler, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2018 yılı Yaşam Memnuniyeti Araştırması'ndan elde edilmiştir. Yaşam memnuniyeti üzerinde etkisi olduğu düşünülen faktörler sıralı logit model ve genelleştirilmiş sıralı logit model yaklaşımlarıyla tahmin edilip yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Life satisfaction is the manifestation of how individuals feel about everything in general about their lives from their desires and goals through their health, social relationships, work-related conditions, economic statuses and views about their country. Individuals endeavor to improve their quality of life, to enjoy life and to achieve a better life. Individuals are more satisfied with the life as their expectations are fulfilled and they have better conditions. The income factor is essential on life satisfaction. Because income has the ability to affect many factors that define life satisfaction. In this study it is aimed to analyze factors that influence the life satisfaction of individuals living in Turkey in 2018 and to determine how these factors affect life satisfaction by the income of individuals. The data used in the study was obtained from the Life Satisfaction Survey for 2018 issued by Turkish Statistical Institute. The factors that are believed to have impacts on life satisfaction were estimated and interpreted by using ordered logit model and generalized ordered logit model approaches.