Preeklampsi tanısı alan hastalarda venöz kanda total immunglobulin A, total immunglobulin E, anti endomisyum antikor, anti gliadin antikor, anti transglutaminaz antikor düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of total immunoglobulin A, total immunoglobulin E, anti-endomysium antibody, anti-gliadin antibody, anti-transglutaminase antibody levels in venous blood in patients diagnosed with preeclampsia
  1. Tez No: 643743
  2. Yazar: BURAK ELMAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA SARIKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, çölyak hastalğı, Ig E, Preeclampsia, celiac disease, Ig E
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç : Bu çalışmadaki amacımız, preeklampsinin etyopatogenezinde immün mekanizmanın rolüne daha fazla dikkat çekmek ve bu bağlamda otoimmün hastalıklarla olası birlikteliğini ortaya koymaktır. Çalışmada preeklampsinin çölyak hastalığıyla birlikteliği ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Yöntem: Araştırmaya Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi' ne başvuran 30-40. gebelik haftası arasındaki 40 preeklamptik hasta ve 40 sağlıklı grubu çalışmaya dahil edildi. Total immunglobulin A, total immunglobulin E, anti gliadin antikor Ig A, anti transglutaminaz antikor Ig A, anti endomisyum antikor Ig A kitleri uygun şekilde muhafaza edilmiş maternal venöz kanda, kullanım talimatlarına uyularak ELISA yöntemi ile çalışıldı. İstatiksel değerlendirmede ölçümün dağılımına bağlı olarak Mann-Whitney U testi veya bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır. Grupların kategorik değişkenlere göre değerlendirilmesi ki-kare testlerinden faydalanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çölyak markerlarından anti gliadin Ig A, anti endomisyum antikor Ig A, anti transglutaminaz Ig A ve total Ig A yönünden yapılan istatistiksel analizde hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı fark izlenmedi. Ancak total Ig E değerinin hasta grubunda anlamlı düzeyde yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır (p=0.006). Sonuç: Çalışmamızda preeklampsi ve çölyak hastalığı birlikteliği gösterilemiştir. Ancak saptanan Ig E yüksekliği preeklampsi hastalığının immün patogenezine vurgu yapmış, preeklampsinin otoimmün ve alerjik hastalıklarla birliktelik gösterebileceğini düşündürmüştür. Bu açıdan umut vaat edici olmakla birlikte, daha fazla hastanın dâhil edileceği kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: To point out the role of immune mechanisms in the pathogenesis of preeclampsia and also try to identify the co-incidence of these two diseases. In this study, we try to figure out the co-existence of celiac disease and preeclampsia. Methods: Forty-one women diagnosed as preeclampsia between 30 and 40 weeks of gestation and forty-one non-complicated pregnant women were enrolled in this cross-sectional, case control, prospective study. Total Ig A, total Ig E, anti gliadin antibody Ig A, anti transaminase antibody Ig A, anti endomisium antibody Ig A tests were performed with ELISA method levels within serums in two groups. Mann- Whitney U test or independent sample t test were used for statistical analysis according to the distribution pattern of the study groups. Chi- square test was used for investigation of groups for categorical variants. Results: There is no statistically significant difference between two groups for anti gliadin antibody Ig A, anti transaminase antibody Ig A, anti endomisium antibody Ig A and total Ig A levels. However, total Ig E levels were higher in the study group (p=0,006). Conclusions: In this study we are not able to determine coexistence of celiac disease and preeclampsia. However increase in Ig E levels in preeclampsia group will be accepted as a marker for immune pathogenesis of preeclampsia and coexistence with other allergic diseases. In this point of view, this study can be define as promising but other prospective controlled studies with larger patient population should be conducted.