Makina imalat sektöründe iş kazaları istatistikleri ve İSG uygulamaları
Occupational accident statistics and occupational health and safety practices in machinery manufacturing sector
- Tez No: 643988
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İş Kazası, Risk, Makina İmalatı, İş Sağlığı, Occupational Accidents, Risk, Machinery Manufacturing, Occupational Health
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Makine imalat sektörü, tehlikeli olarak sınıflandırılan faaliyetler grubunda yer almaktadır. İstatistiksel verilere göre ölümlü bir şekilde sonuçlanan iş kazalarının büyük bir kısmı inşaat, madencilik, tarım ve imalat sektörlerinde yaşanmış olduğu kayıt altına alınmıştır. ILO'ya göre çalışma hayatında karşılaşılan, ölümle sonuçlanan kazaların minimum %50 sinin önlenebilir olmasının olası olduğu bildirilmektedir. Makine üretim sektöründe insan hayatını etkileyen en belirgin problemlerden biri işçilerin emniyetli ve güvenilir bir çalışma sahasında çalışma olanağına sahip olmamalarıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden tehlike oluşturabilecek faktörlerin veya tehlikeli durumların saptanması, bu tehlikelerden ötürü meydana gelebilecek riskler analiz edilerek, risklerin ortadan kaldırılma süresi içinde bireysel ve çevresel faktörler üzerinde bir takım çalışmaların yapılması hedeflenmektedir. Risk değerlendirmesinde asıl hedeflenen çalışma ortamlarındaki çalışma şartlarından dolayı ortaya çıkan her türlü tehlike ve sağlıkla ilgili riskleri azaltarak ciddi zararlar vermeyecek seviyeye düşürmektir. Yapılan risk değerlendirmeleri neticesinde, çalışma ortamındaki tüm tehlikeler hakkında bilgi sahibi olunmuş olacak, kazaların oluşma ihtimali ile meydana gelmesi mümkün kazaların büyüklüğü ve şiddeti hakkında bilgi edinilecektir. Ayrıca 2012-2018 yılları arasında gerek dünyada gerek Türkiye'de yaşanan iş kazaları makine sektörü açısından incelenmiştir. Bu çalışmadaki amaç, makine imalat sektöründe yaşanan veya olası iş kazalarının incelenmesi, bu konuda risk analizi çalışmalarının değerlendirilmesi ve makine imalat sektöründe yaşanan iş kazaları istatistikleri incelenerek bu sektörde yapılan veya yapılabilecek İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları araştırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
The machinery manufacturing sector is included in the group of activities classified as dangerous. According to statistical data, it has been recorded that most of the work accidents that resulted in death were experienced in the construction, mining, agriculture and manufacturing sectors. According to the ILO, it is reported that at least half of the fatal accidents encountered in working life are preventable. One of the most important problems affecting human life in the machinery manufacturing sector is that the workers do not have the opportunity to work in a safe and reliable working area. It is aimed to determine the sources or dangerous situations that may pose a danger in terms of occupational health and safety, to analyze the risks that may arise due to these hazards, and to carry out a number of studies on individual and environmental factors during the elimination of risks. The main target in risk assessment is to reduce all kinds of hazards and health-related risks arising from working conditions in workplaces to a level that will not affect human health. As a result of the risk assessments, information about all the hazards in the working environment will be obtained, and information will be obtained about the probability of an accident and the size/size of possible accidents. In addition, work accidents in the world and in Turkey between the years 2012-2018 were examined in terms of the machinery sector. The aim of this study is to examine the occupational accidents experienced or possible in the machinery manufacturing sector, to evaluate the risk analysis studies on this subject, and to investigate the Occupational Health and Safety Practices that can be made or can be made in this sector by examining the statistics of occupational accidents in the machinery manufacturing sector.