Modelling the public sector deficit and inflation relationship in Turkey
Türkiye'de kamu sektörü açığı ile enflasyon arasındaki ilişkinin modellenmesi
- Tez No: 64411
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN KIVILCIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Enflasyon, Hazine Bonoları, Baz Para, Eş-bütünleşme, Zayıf Dışsallık, VAR Modeli. iii, Turkish inflation, Government Bonds, Base Money, Cointegration, Weak Exogeneity, VAR model
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz TÜRKİYE'DE KAMU SEKTÖRÜ AÇI?I İLE ENFLASYON ARASINDAKİ İLİŞKİNİN MODELLENMESİ HANA JALEL Yüksek Lisans Tezi, İktisat Bolümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Kıvılcım Metin Ağustos, 1997 Bu çalışma, Türkiye'de kamu sektörü açıkları ile enflasyon arasındaki ampirik ilişkiyi, eş-bütünleşme yöntemim kullanarak açıklamaya çalışmaktadır. 1986 yılından beri, Hazine Genel Müdürlüğü, hazine bonosu ve tahvil ihraç ederek kamu sektörü açığım finanse etmektedir. Dolayısıyla, Merkez Bankasının para basarak bütçe açığını finanse etmesi olgusu göreli olarak azalmıştır. Tezde enflasyon, bütçe açığı, reel gelirin büyüme hızı, bono stoku, faiz ödemeleri ve baz para tarafından açıklamaya çalışmıştır. Bu tezde öncelikle veri setinin zaman serisi özellikleri incelenmiş, daha sonra zayıf dışsallık ve eş-bütünleşme test edilmiştir. Daha sonraki aşamada, hem bir tek denklemli model ve hemde kapalı sistem VAR modeli tahmin edilmiştir. Zayıf dışsallık ve eş-bütünleşme testleri, VAR modelinin tek denklem tahmininden daha güvenilir olduğunu belirlemiştir. VAR modelinin tahmini enflasyonun, yanlızca bir dönem önceki geçmiş değeri ile açıklanabildiğim göstermiştir, ve dolayısıyla Türkiye'deki enflasyonun yaklaşık %35'inin inertial bir enflasyondan kaynaklandığı, ve enflasyon olgusunun kendisi beslediği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELLING THE PUBLIC SECTOR DEFICIT AND INFLATION RELATIONSHIP İN TURKEY HANA JALEL MASTER OF ECONOMICS Supervisor: Assist.Prof. Kıvılcım Metin August, 1997 This study assesses the empirical relationship between the public sector deficit and inflation in Turkey using the cointegration analysis. Since 1986, the Treasury set a consistent, well defined institutional framework to monitör the selling of government bonds and biliş in order to finance budget deficit of Turkey besides the issuance of base money by the Central Bank. inflation is estimated by using scaled budget deficit, growth rate of real income, scaled stock of bonds, scaled interest paid and scaled base money. First, the time series properties of the data set are examined then, weak exogeneity of the independent variables and cointegration are tested. Next, both a single equation and a VAR model are estimated. Weak exogeneity and cointegration tests show that a VAR model is more reliable than a single equation model. The estimation of a VAR model indicates that inflation in Turkey is related solely to its first lag, implying that the Turkish inflation is inertial with about 35% of inertia.