Gebe kadınlarda stres ve doğum korkusu ilişkisi
Relationship between stress and childbirth fear among pregnant women
  1. Tez No: 644217
  2. Yazar: BÜŞRA NUR GELDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÜLÜFER ERBİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, gebe kadın, stres, gebelik stresi, doğum korkusu, Pregnancy, pregnant woman, stress, pregnancy stress, childbirth fear
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu çalışma, gebelikte stres ile doğum korkusu arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem:Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışmanın örneklemine, Türkiye'nin Karadeniz bölgesinde bir üniversite hastanesinin gebe polikliniklerine başvuran 400 gebe alınmıştır. Çalışmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Gebelik Stres Değerlendirme Ölçeği (GSDÖ-36) ve Wijma Doğum Beklenti/Deneyim A (W-DEQ A) ile toplanmıştır. Veri analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, t testi, tek yönlü varyans analizi, Kruskal Wallis, Mann Whitney U, Scheffe ve Pearson korelasyon testleri kullanılmıştır. Bulgular:Gebe kadınlarda GSDÖ-36 puan ortalaması 59.35±17.19, W-DEQ A puan ortalaması 45.13±28.88 bulunmuştur. Gebe kadınların %44'ünün“düşük”düzeyde, %24.7'sinin“orta”düzeyde, %22.8'inin“ileri”düzeyde ve %8.5“klinik”düzeyde doğum korkusu olduğu bulunmuştur. Gebelerin eğitimi, çalışma durumu ve yaşadığı yere göre GSDÖ-36 puan ortalamaları farklarının istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p0.05). Sonuç: Gebelerin yaklaşık üçte birinin en az ileri düzeyde doğum korkusu yaşadığı belirlenmiştir. Gebelerin bebek bakımı, değişen aile ilişkileri ve annelik rolünün tanımlanmasından kaynaklanan stresi arttıkça; değişen fiziksel görünüm ve fonksiyondan kaynaklanan stres azaldıkça doğum korkusunun arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the relationship between childbirth fear and stress during pregnancy. Material and Method: This descriptive and cross-sectional study included 400 pregnant women who applied to pregnant outpatient clinics of a university hospital in Blacksea Region of Turkey. The data of the study were collected with Personal Information Form, Pregnancy Stress Rating Scale (PSRS-36) and Wijma Birth Expectation / Experience A Scale (W-DEQ A). In data analysis were used descriptive statistical methods, t test, One Way ANOVA, Kruskal Wallis, Mann Whitney U, Scheffe and Pearson correlation tests. Results: It was determined that the mean score of PSRS-36 was 59.35±17.19 and the mean score of W-DEQ A was 45.13±28.88 in pregnant women. It was found that 44% of pregnant women experienced low level, 24.7% had moderate level, 22.8% had advanced level and 8.5% clinical level childbirth fear. The differences of PSRS-36 scores according to the education, working status and place of residence of pregnant women were found to be statistically significant between the groups (p 0.05). Conclusions:It is determined that approximately one third of the pregnant women have at least an advanced level childbirth fear. It was determined that the childbirth fear increased as stress increases due to the baby care of pregnant women, changing family relationships and defining the role of motherhood and as the stress caused by changing physical appearance and function decreased.