Sözleşmeli aile hekimlerinin pozisyon değiştirme nedenlerinin araştırılması ve bu durumun tükenmişlik ve iş doyumu ile ilişkisinin belirlenmesi
Investigation of the reasons of contracted family physicians to change position and determining the relationship of this situation to burnout and job satisfaction
- Tez No: 644240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimi, yer değiştirme, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Minnesota İş Doyum Ölçeği, Family physicians, relocation, Maslach Burnout Scale, Minnesota Job Satisfaction Scale
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sözleşmeli aile hekimlerinin pozisyon değiştirme nedenleri ve bu durumun tükenmişlik ve iş doyumu ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Mayıs 2019-Aralık 2019 tarihleri arasında Bursa ilinde sözleşmeli aile hekimi olarak görev yapan hekimler ile yapıldı. Hekimler görev yaptıkları aile sağlığı merkezlerinde ziyaret edildi. Çalışmaya katılmayı kabul edenlerden sosyodemografik veri formu, Maslach tükenmişlik ölçeği ve Minnesota iş doyum ölçeğini doldurmaları istendi. Ek olarak, Aile hekimliği birim değişikliği yapmış olan hekimlerden birim değişikliği yapma nedenlerini irdeleyen bir soru formunu da doldurmaları istendi. Bulgular: Hekimlerin en sık birim değiştirme sebepleri ev mesafesi, yenilik arayışı ve tükenmişlik olarak belirlendi. Minnesota iş doyum ölçeğinin geneline ait hesaplanmış olan medyan puanının yer değiştirme yapan hekimlerde daha düşük olduğu görülmektedir Maslach tükenmişlik ölçeğinin alt ölçeği olan kişisel başarı ölçeğinin medyan puanının yer değiştirme yapan hekimlerde daha düşük olduğu görülmektedir. Bizim çalışmamızda da bekar olmak, kadın olmak, daha az süredir hekimlik yapıyor olmak birim değiştirmek için risk olarak tespit edilmiştir. Bunun sebebi yeni mezun olanların yerleştirme puanlarının düşük olması ve bu sebeple zaman içinde açılan daha avantajlı birimlere geçme istekleri olabilir. Sonuç: Bildiğimiz kadarıyla bu araştırma ülkemizde aile hekimlerinin neden birim değiştirdiğini sorgulayan ilk çalışmadır. Çalışma sonuçları aile hekimlerinin birçok değişik nedenle birimini değiştirdiğini ortaya koymuştur. Bunlardan başlıcaları evine daha yakın bir birime geçmek, yenilik arayışı, iş arkadaşları ile anlaşmazlık, maddi sebepler, ailevi sebeplerdir. Yine çalışmamızda aile hekimlerinin yer değiştirmelerinin tükenmişlik durumları ve iş doyumları ile ilişkili olduğu görülmüştür. Gelecekte aile hekimliği ile ilgili düzenleme yapılırken bu konular göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the reasons for changing positions of contracted family physicians and the relationship of this situation with burnout and job satisfaction. Methods: This study was conducted between May 2019 and December 2019 with physicians working as a contracted family physician in Bursa. Physicians were visited at their family health centers. Those who agreed to participate in the study were asked to fill in the sociodemographic data form, the Maslach Burnout Scale and the Minnesota Job Satisfaction Scale. In addition, physicians who have made a family medicine unit change were asked to fill out a questionnaire examining the reasons for making a unit change. Results: This study was conducted between May 2019 and December 2019 with physicians working as a contracted family physician in Bursa. Physicians were visited at their family health centers. Those who agreed to participate in the study were asked to fill in the sociodemographic data form, the Maslach Burnout Scale and the Minnesota Job Satisfaction Scale. In addition, physicians who have made a family medicine unit change were asked to fill out a questionnaire examining the reasons for making a unit change. Conclusions: As far as we know, this research is the first study that questions why family physicians change units in our country. The results of the study revealed that family physicians changed their units for many different reasons. These can be: moving to a unit closer to home, seeking innovation, disagreement with colleagues, financial reasons, family reasons. Again, in our study, it was observed that family physicians' relocation was related to burnout and job satisfaction. These issues should be taken into consideration when making future arrangements for Family Medicine.