Limonero ve arkadaşları tarafından geliştirilen 'detección de malestaremocional (DME)' ölçeğinin Türkçe güvenilirlik ve geçerlilik çalışması
Developed by lemonero and friends 'detección de malestar emocional (DME) scale's Turkish reliability and validity study
  1. Tez No: 644239
  2. Yazar: NUH ESAD UYANIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimi, stres, Duygusal Sıkıntının Tespiti Anketi, Algılanan Stres Ölçeği, Distres Termometresi, Family physicians, stres, Deteccion De Malestar Emocional, Perceived Stress Scale, Distress Thermometer
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Duygusal Sıkıntının Tespiti Anketi'nin [DSTA] Türkçeye uyarlamasını yaparak, bu ölçeğin duygusal sıkıntıyı ölçmede geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olup olmadığını incelemek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Eylül 2018-Aralık 2018 tarihleri arasında İnegöl Şükrü Özdilek Aile Sağlığı Merkezi 16.08.032 nolu aile hekimliği biriminde yapıldı. Aile hekimliği birimine başvuran 200 katılımcı araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Çalışmaya katılmayı kabul edenlere sosyodemografik veri formu, Algılanan Stres Ölçeği [ASÖ], Distres Termometresi [DT] ve Duygusal Sıkıntının Tespiti Anketi [DSTA] uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda aile hekimliği merkezine başvuran kişilerin %70'inin strese neden olan bir durumla karşılaştığı, buna ek olarak katılımcıların %92,5'inin geçen ay boyunca kendisini stresli hissettiği bir durumla karşılaştığı bulundu. Araştırma sonucunda DSTA'nın stresi ölçmede başarılı bir ölçüm aracı olduğu, DSTA ve ASÖ, DT arasında istatistiksel açıdan anlamlı derecede pozitif ilişki olduğu, referans ASÖ alındığında DSTA için kesme noktasının ≥8; benzer şekilde referans DT alındığında DSTA için kesme noktasının ≥8 olduğu bulundu. Bu sonuçlar doğrultusunda DSTA'nın Türkiye'de aile hekimliği popülasyonunda stresi değerlendirmek açısından uyarlama verilerinin yeterli olduğu düşünülmüştür. Sonuç: Bu araştırma ülkemizde DSTA ölçeğinin uyarlamasını yapan ilk çalışmadır. Çalışma sonuçları aile sağlığı merkezine başvuran kişilerin %70'inin strese neden olan bir durumla karşılaştığını göstermektedir. Araştırma sonucunda DSTA'nın stresi ölçmede başarılı bir ölçüm aracı olduğu, DSTA ve ASÖ, DT arasında istatistiksel açıdan anlamlı derecede pozitif ilişki olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda DSTA'nın Türkiye'de birinci basamakta stresi değerlendirmek açısından uyarlama verilerinin yeterli olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to examine whether this scale is a valid and reliable measurement tool for measuring emotional distress by adapting the Deteccion De Malestar Emocional to Turkish. Methods: This study was carried out between September 2018-December 2018 at İnegöl Şükrü Özdilek Family Health Center at the family medicine unit 16.08.032. 200 participants who applied to the family medicine unit constituted the sample of the study. The sociodemographic data form, Perceived Stress Scale(PSC), Distress Thermometer(DT) and Deteccion De Malestar Emocional(DME) were applied to those who agreed to participate in the study. Results: As a result of the research, it was found that 70% of the people who applied to the family medicine center faced a situation that caused stress, and in addition, 92.5% of the participants faced a situation where they felt stressed during the last month. As a result of the research, DME is a successful measurement tool for measuring stress, there is a statistically significant positive relationship between DME and PSC, DT, and when the reference PSC is taken, the cut-off point for DME is ≥8; Similarly, when the reference DT was taken, the breakpoint for DME was found to be ≥8. This results in DME of family medicine in Turkey in line with the population is thought to be sufficient data to evaluate the stress in terms of adaptation. Conclusions: This research is the first study to adapt the DME scale in our country. The results of the study show that 70% of the people who applied to the family medicine center encountered a situation that caused stress. As a result of the research, it was found that DME was a successful measurement tool for measuring stress, and there was a statistically significant positive relationship between DME and PSC, DT. These results are in line with primary care in Turkey is thought to be sufficient data to evaluate the stress in terms of adaptation of DME.