Turizmde dijital dönüşüm: Otel yöneticilerinin bakış açılarının incelenmesi
Digital transformation in tourism: An examination of hotel managers perspectives
- Tez No: 644496
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER MESCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Dijital, Dijital Dönüşüm, Dijital Turizm, Digital, Digital Transformation, Digital Tourism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma turizm sektöründeki dijital dönüşüme otel yöneticilerinin bakış açılarını belirlemek ve otel işletmelerinin dijital dönüşümle birlikte hangi faaliyetleri gerçekleştirdiklerini, katılımcıların görüşleri doğrultusunda değerlendirmek araştırmanın amacı oluşturmaktadır. Bu bağlamda araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile veriler elde edilmiştir. Nitel araştırma kapsamında düzenlenen görüşme formunun, ilk bölümünde 11 mülakat sorusu, ikinci bölümünde ise otel işletmelerinde kullanılabilecek uygulamalar hakkında bilgi formu oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemi orta, üst ve lüks segment 18 otel yöneticisine görüşme formundaki sorular yöneltilmiştir. Görüşme sonucunda katılımcılardan elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda yöneticilerin görüşleri, dijitalin turizm sektörüne önemli katkılar sağlayacağı ve yeni alternatifler sunacağı, turizm sektörünü desteklemesi açısından önemsenmesi gerektiği yönünde olmuştur. Dijital dönüşüme geçiş sürecinde özellikle personel ve müşteriye yeniliği aktarabilmek konusunda güçlüklerin oluşucağını belirtmişlerdir. Aynı zamanda katılımcılar robot ve yapay zekâ uygulamalarını takip ettiklerini ancak maliyet artışı, bilgi hırsızlığı ve siber saldırı gibi önemli tehdit unsurlarını gözardı etmediklerini belirtmişlerdir. Bu fikirler kapsamında dijital turizmde uygulanabilecek bilgi teknolojileri için turizm alanında ve mühendislik alanında uzman kişilerle ortak çalışmalar yapılabileceği, akademisyenlerin ve yöneticilerin bir araya gelerek dijital turizm alanında çeşitli çalışmaların yapılabileceği şeklinde önerilerde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the perspectives of hotel managers on digital transformation in the tourism sector and to evaluate what activities hotel businesses carry out with digital transformation in accordance with the views of the participants. In this context, qualitative research method was used in the research and data was obtained using semi-structured interview technique. In the first part of the interview form organized within the scope of qualitative research, 11 interview questions were created, and in the Second Part A Information Form was created about applications that can be used in Hotel Enterprises. A sample of the study asked 18 hotel managers in the middle, upper and luxury segment on the interview form. Descriptive analysis method was used to analyze the data obtained from the participants as a result of the interview. As a result of the research, the managers views were that digital will make significant contributions to the tourism sector and offer new alternatives and should be considered in terms of supporting the tourism sector. They stated that there will be difficulties in transferring innovation, especially to staff and customers, during the transition to digital transformation. At the same time, participants noted that they followed robot and artificial intelligence practices but did not ignore significant threat elements such as cost increase, information theft and cyber attack. Within the scope of these ideas, proposals have been made that the information technologies that can be applied in digital tourism can be done in cooperation with experts in the field of Tourism and engineering, and that various studies can be done in the field of digital tourism by bringing together academics and managers.