Türk vatandaşlığını çıkma izni ile kaybeden mavi kart sahibi kişiler
The blue card holders who lost Turkish citizenship by obtaining reunciation permission
  1. Tez No: 644619
  2. Yazar: NAGEHAN KAVAFOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ÇÖRTOĞLU KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Mavi kart, çıkma izni, Türk vatandaşlığının kaybı, Türk Vatandaşlığı Kanunu, özel statülü yabancılar, Blue Card, Renunciation of Turkish Citizenship, Turkish Citizenship Law, Special Status Foreigners
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Uluslararası etkileşim ve bağlılığın arttığı bu zamanlarda, çok vatandaşlık oldukça sık rastlanan bir durum haline gelmiştir. Ülkemizde de yaygın bir şekilde gözlemlenen çok vatandaşlığın artmasının sebeplerinden bazıları; göçler, gurbetçiler, yabancı kişilerle evlilikler, yabancı ülkelerde alınan eğitimler, yurt dışında çalışma imkanları ve bunlar gibi sebeplerdir. Bazı devletler çok vatandaşlığa izin verirken, bazı devletler ise bu durumu kabul etmemektedir. Çok vatandaşlığı kabul etmeyen ülkeler neticesinde, çalışmamızın ana konusunu oluşturan, mavi kart sahipleri gündeme gelmektedir. Türk vatandaşlığını doğum yolu ile kazanıp çok vatandaşlığı kabul etmeyen yabancı ülke vatandaşlığına geçmek için çıkma izni alarak Türk vatandaşlığından ayrılan kişilere, Türkiye'deki haklarından yararlanmaya devam edebilmeleri için talepleri halinde mavi kart verilmektedir. Mavi kart sahipleri, Türk Vatandaşlığı Kanunu madde 28'de düzenlenmiş olup belirtilen istisnalar dışında Türk vatandaşlarının yararlandığı haklardan aynen yararlanmaya devam etmektedirler.
Özet (Çeviri)
Multiple citizenship has became a common situation in these days which international interaction and correlation increase. Some of the reasons why multiple citizenship increases, which is commonly seen also in our country, are immigrations, expats, marriage with an alien, having an education abroad, job opportunities in abroad and such reasons. While some countries allow multiple citizenship, some do not accept this position. As a result of the countries which don't accept the multiple citizenship, the blue card holders become a current issue which constitutes the main topic of this study. In order to hold the right to benefit from their rights in Turkey, on demand, the blue card is given to the people who earned the Turkish citizenship with birth and lost the citizenship by obtaining renunciation permission to earn a foreign country citizenship which doesn't accept a multiple citizenship. The blue card holders are regulated under Turkish Citizenship Law, Article 28 and apart from the exceptions stated in the article, the blue card holders hold the right to benefit from the same rights accorded to Turkish citizens.