Investigation into antimicrobial activities of methanolic extracts of ardiç (juniperus communis), atkuyruğu (equisetum arvense), yildiz anason (illicium verum) and üvez (cormus domestica)
Ardıç(juniperus communis), atkuyruğu(equisetum arvense), yıldız anason(illicium verum) ve üvez (cormus domestica)'in metanol ekstraktlarının antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi
- Tez No: 644737
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal aktivite, ardıç (Juniperus communis), atkuyruğu (Equisetum arvense), yıldız anason (Illicium verum) ve üvez (Cormus domestica), Antimicrobial activity, ardıç (Juniperus communis), atkuyruğu (Equisetum arvense), yıldız anason (Illicium verum), üvez (Cormus domestica)
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, ardıç(Juniperus communis), atkuyruğu(Equisetum arvense), yıldız anason(İllicium verum) ve üvez (Cormus domestica)'nin metanol ekstraklarının antimikrobiyal aktiviteleri belirlenmiştir. Ekstraktlar Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Listeria monocytogenes (ATCC 15313), Saccharomyces cerevisiae (ATCC 9763), Escherichia coli (ATCC 25922) ve Salmonella typhimurium (ATCC 14028) mikroorganizmalarına karşı test edildi. Ardıç (Juniperus communis) metanol ektraktının Staphylococcus aureus, Escherichia coli ve Listeria monocytogenes' a karşı inhibisyon zonu 18 mm, 8 mm ve 18 mm bulundu. Atkuyruğu(Equisetum arvense) metanol ektraktının Staphylococcus aureus ve Salmonella typhimurium'a karşı inhibisyon zonu 9 mm ve 10 mm bulundu. Yıldız anason(İllicium verum)'un metanol ektraktının Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium, and Saccharomyces cerevisiae karşı inhibisyon zonu 15 mm, 19 mm, 11 mm, 18 mm ve 18 mm bulundu. Üvez yapraklarının (Cormus domestica) metanol ektraktının Staphylococcus aureus ve Salmonella typhimurium karşı inhibisyon zonu 12 mm, 12 mm bulundu. Böylece ilaçlara alternatif olarak tibbi bitkilerin kullanılması önerilebilir ve bazı geleneksel bitkiler, antimikrobiyaller olarak da kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine antimicrobial activities of methanolic extracts of ardıç (Juniperus communis), atkuyruğu (Equisetum arvense), yıldız anason (Illicium verum) and üvez (Cormus domestica). The extracts were tested against Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Listeria monocytogenes (ATCC 15313), Saccharomyces cerevisiae (ATCC 9763), Escherichia coli (ATCC 25922) and Salmonella typhimurium (ATCC 14028) microorganisms. Inhibition zones of Ardıç (Juniperus communis) methanolic extract against Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Listeria monocytogenes were measured and found as 18 mm, 8 mm, and 18 mm respectively. Inhibition zones of Atkuyruğu (Equisetum arvense) methanolic extract against Staphylococcus aureus and Salmonella typhimurium were measured and found to be 9 mm and 10 mm, respectively. Inhibition zones of Yıldız anason (İllicium verum) methanolic extract against Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium, and Saccharomyces cerevisiae were measured and found to be 15 mm, 19 mm, 11 mm, 18 mm and 18 mm, respectively. Inhibition zones of Üvez leaves (Cormus domestica) methanolic extract against Staphylococcus aureus and Salmonella typhimurium were measured and found to be 12 mm, and 12 mm, respectively. Due to the increase of microorganisms with multiple antibiotic resistance in recent years, the treatment of the infection caused by these microbes has become increasingly complicated. Thus, it is recommended to use medicinal plants as an alternative to medicines, and some traditional herbs are also used as antimicrobials.