İbn Rüşd'ün mucize anlayışı
Miracle conception of Ibn Rushd's
  1. Tez No: 644902
  2. Yazar: MELTEM KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL SÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Resul, Nübüvvet, Vahiy, Mucize, Kerâmet, Rasul, Prophethood, Revelation, Miracle, Wonder
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
İbn Rüşd, İslâm düşüncesinde felsefî bir problem olarak yer alan mucize meselesini kendi düşünce sistematiği içerisinde ele almıştır. O, birçok düşünürden farklı olarak peygamberlerin meşruiyetini ispatlamaya çalışırken insan aklına ve bilgisine hitap eden deliller sunmaya çalışmıştır. Peygamberlerin sadece insanüstü olay ve durumlarla ilişkilendirilerek açıklanmasının mucize gösterebilen herkes tarafından peygamberlik iddiasında bulunabileceğini ve bunun peygamberliğin ispatı noktasında yegâne delil olarak sunulamayacağını çeşitli örnekler vererek açıklamıştır. Bu çalışmada mucize kavramı ve mahiyeti, mucizenin epistemolojik, metafizik ve ahlâkî imkânı, mucize-vahiy ilişkisi, mucizenin çeşitleri ve Kur'an'ın mucizeliği gibi konular çerçevesinde ortaya çıkan vahiy, mucize, nübüvvetin imkânı ve ispatı gibi problemler İbn Rüşd'ün bakış açısı ve değerlendirmeleri doğrultusunda ele alınıp incelenecektir. Ayrıca İslâm düşünce geleneği içinde bazı filozofların görüşlerinden de mukayeseli bir biçimde istifade edilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Ibn Rushd discussed the miracle issue, which is a philosophical problem in Islamic thought, within his own thought systematic. Unlike many thinkers, while trying to prove the legitimacy of the prophets, he tried to present evidence that appeals to human mind and knowledge. He clarifies by giving various examples that the prophets only by associating them with supernatural events and situations can ve claimed as a prophecy by anyone who displays miracles and that this cannot ve presented as the only evidence at the point of proof of prophecy. In this study, problems such as the concept of miracle and its nature, the epistemological, metaphysical and moral possibilities of miracle, the relationship between miracle and revelation, the types of miracle, and issues such as revelation, miracle, possibilities and proof of prophethood appearing within the concept of miracle of the Qur'an are examined in accordance with the perspective and evaluations of Ibn Rushd. In addition, it will be tried to utilize comparatively the views of some philosophers within the Islamic thought tradition.