Çim bitkisinde toprakaltı damla sulama ile su tutma bariyerinin kullanımı
Use of water retention barrier with subsurface drip irrigation in turfgrass
  1. Tez No: 645215
  2. Yazar: SALİHA MALERİ TANIRKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAD DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama, Kocaeli, Peyzaj, Çim, Su Tasarrufu, Irrigation, Kocaeli, Landscape, Turfgrass, Water Saving
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çim su tüketimi yüksek bir bitkidir. Bu çalışmada, çim bitkisinde toprakaltı damla sulama sistemi ve su tutma bariyeri uygulamalarının, bitki su tüketimi (ET), su kullanım randımanı (WUE), sulama suyu kullanım randımanı (IWUE), yaş/kuru ot verimi, yaprak su içeriği ve görsel kalite üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, yağmurlama (K), toprakaltı damla sulama sistemi (TDS), yağmurlama+su tutma bariyeri (K+STB) ve toprakaltı damla sulama sistemi+ su tutma bariyeri (TDS+STB) olmak üzere 4 farklı konu oluşturulmuştur. TDS ve STB toprak yüzeyinden sırasıyla 10 cm ve 30 cm derinliğe yerleştirilmiştir. Deneme, 2019 yılında, Kocaeli İli, Başiskele İlçesinde, yürütülmüştür. Sulamalar, K, TDS, K+STB ve TDS+STB konularında çim bitkisini su stresine maruz bırakmadan toprakta kullanılabilir su tutma kapasitesinin %25±5'i tüketildiğinde, tarla kapasitesine tamamlanması şeklinde yapılmıştır. Çalışma sonucunda, konulara göre çim bitkisine uygulanan toplam sulama suyu ve bitki su tüketim değerleri sırasıyla 83-290 mm ve 381-588 mm arasında bulunmuştur. Yeşil ve kuru ot verim değerleri sırasıyla 7.1-14.1 t ha-1 ve 2.7-4.9 t ha-1 arasında hesaplanmıştır. Konulara göre WUE 1.8-2.4 kg m-3 ve IWUE 4.8-8.6 kg m-3 arasında değişmiştir. Bununla birlikte, çim için en önemli göstergelerinden biri olan görsel kalite değerlerinin arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Sonuç olarak, peyzaj alanlarında TDS ve STB uygulamalarının çim bitkisi için uygulanan sulama suyu kullanımını azaltacağı ve son yıllarda azalan su kaynaklarımızın daha etkin kullanılmasına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Turfgrass is a plant with high water consumption. In this study, it is aimed to determine the effects of subsurface drip irrigation system and subsurface water retention technology applications on plant water consumption (ET), water use efficiency (WUE), irrigation water use efficiency (IWUE), wet / dry grass yield, leaf water content and visual quality. In the study 4 different topics were created to be sprinkler (C), subsurface drip irrigation system (SDI), sprinkler + water retention barrier (C+WRB) and subsurface drip irrigation system + water retention barrier (SDI+WRB). SDI and WRB were placed from the soil surface at a depth of 10 cm and 30 cm, respectively. The trial was carried out in Kocaeli, Başiskele district in 2019. Irrigation has been done in the form of completion to the field capacity when 25 ± 5% of the available water holding capacity in the soil is consumed without exposing the turfgrass to water stress in the treatments of C, SDI, C + WRB and SDI + WRB. As a result of the study, the total irrigation water and plant water consumption values applied to the turfgrass were found between 83-290 mm and 381-588 mm, respectively. Green and dry grass yield values were calculated between 7.1-14.1 t ha-1 and 2.7-4.9 t ha-1, respectively. WUE varied between 1.8-2.4 kg m-3 and IWUE 4.8-8.6 kg m-3 depending on the treatments. However, the difference between visual quality values in treatments, which is one of the most important indicators for grass, was not statistically significant. As a result, it is thought that SDI and STB applications in landscape areas will reduce the use of irrigation water applied for the grass plant and contribute to the more efficient use of our decreasing water resources in recent years.