Spinal anestezi ile inguinal herniorafi operasyonuolacak hastalarda preoperatif multimedyabilgilendirmesinin perioperatif anksiyete üzerineetkisi
The effects of preoperative multimedia information on perioperative anxiety levelsof patients undergoing inguinal herniorrhaphy with spinal anesthesia
  1. Tez No: 645248
  2. Yazar: HAMİD CİVAN TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: UZMAN NEVZAT MEHMET MUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, inguinal herni, postoperatif görsel bilglendirme, anksiyete, Spinal anesthesia, inguinal hernia, preoperative multimedia information, anxiety
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
SPİNAL ANESTEZİ İLE İNGUİNAL HERNİORAFİ OPERASYONU OLACAK HASTALARDA PREOPERATİF MULTİMEDYA BİLGİLENDİRMESİNİN PERİOPERATİF ANKSİYETE ÜZERİNE ETKİSİ GİRİŞ-AMAÇ: Ameliyat olacak hastalarda gözlenen anksiyete, cerrahi ve anestezi işleminin kendisine yönelik olabileceği gibi olası komplikasyonlara bağlı da olabilir. Ameliyat öncesi anksiyete düzeyi artmış hastalarda ameliyat sonrası daha fazla uyku problemi, daha fazla analjezik tüketimi ve komplikasyonlarda artış bildirilmektedir. Preoperatif anksiyetenin değerlendirilmesinde VAS, HAD ve STAI gibi subjektif testler kullanılmaktadır. Anksiyeteli hastanın cerrahi girişimden önce cerrah ve anestezi uzmanıyla görüşmesi ve kendisine yeterli bilginin verilmesi hastaya güven sağlar ve endişelerinin giderilmesine yardımcı olur. Hasta görüşmesinin video destekli yapılması hasta bilgilendirmesinde daha fazla hasta memnuniyeti sağlar ve anestezi işlemi ile ilgili hastaların bilgi düzeyini arttırır, anksiyete düzeylerinin azalmasına da yardımcı olur. Çalışmamızın amacı; preoperatif izletilen spinal anestezi bilgilendirme videosunun, spinal anestezi altında, inguinal herni operasyonu planlanan hastaların perioperatif anksiyete düzeylerine etkisini değerlendirmektir. MATERYAL ve METOD: Hastane etik kurul onayı ve her bir hastadan aydınlatılmış onam alındıktan sonra spinal anestezi altında inguinal herni nedeniyle opere edilecek 18-65 yaş arası ASA I-II, 110 hasta çalışmaya alındı. Preoperatif tüm çalışma hastalarının STAI 1-2 (State-Trait Anxiety Inventory; Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği) ve HAD (Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği) anketlerini cevaplandırmaları istendi. Hastalara ayrıca 10 cm'lik görsel analog skala (VAS) gösterilerek mevcut anksiyete düzeylerini bu skalada işaretlemeleri operasyon öncesi istendi. Hastalar zarf usulü rastgele iki gruba ayrıldı. Grup I'e (n=55) anketler doldurulduktan sonra yaklaşık üç dakika süren spinal anestezi bilgilendirme videosu izletildi. Grup II'ye (n=55) ise anketler doldurulduktan sonra video izletilmedi. Her iki gruptaki hastalar operasyon sabahı tekrar ziyaret edilerek durumluk kaygı ölçeğini doldurmaları istendi. Tüm çalışma hastaları operasyon sonrasında akşam tekrar ziyaret edildi ve Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçekleri ve HAD anketlerini yeniden cevaplandırmaları istendi ve VAS düzeyleri kaydedildi. BULGULAR: Postoperatif durumluluk-sürekli kaygı ölçekleri ve HAD anketleri sonucunda anksiyete ve kaygı düzeyinde preoperatif ölçümlere göre istatistiksel olarak azalma gözlendi. Grup içi karşılaştırmalarda her iki grupta da preoperatif sabah ölçülen durumluluk kaygı düzeyi, preoperatif bir gün önceki kaygı düzeyine göre azalmış olarak tespit edildi. Gruplar arası karşılaştırmada video izlettirilen grupta (Grup I) durumluluk kaygı düzeyi istatistiksel olarak daha düşük bulundu. SONUÇ: Spinal anestezi altında inguinal herni operasyonu uygulanacak hastalarda preoperatif bir gün önce multimedia bilgilendirmesinin ameliyat sabahı hastalarda görülebilecek anksiyete düzeylerini azaltabildiğini söyleybiliriz.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF PREOPERATIVE MULTIMEDIA INFORMATION ON PERIOPERATIVE ANXIETY LEVELS OF PATIENTS UNDERGOING INGUINAL HERNIORRHAPHY WITH SPINAL ANESTHESIA INTRODUCTION and PURPOSE: The anxiety observed in patients undergoing surgery may be related to the surgery or anesthesia procedure itself, as well as possible complications. Patients with increased preoperative anxiety levels are reported to have more sleep problems, more analgesic consumption and increased complications following surgery. Subjective tests such as VAS, HAD and STAI are used in the evaluation of preoperative anxiety. The anxious patient's consultation by the surgeon and the anesthesiologist before the surgery and providing sufficient information provides patient confidence and helps relieve concerns. Video-supported patient interviews provide more patient satisfaction, increase the patients' knowledge about the anesthesia procedure and help reduce anxiety levels. The aim of our study is to evaluate the effect of the informative video showing spinal anesthesia on the perioperative anxiety levels in patients scheduled for inguinal herniorrhaphy under spinal anesthesia. MATERIALS and METHODS: After the approval of the hospital ethics committee, 110 ASA I-II patients between 18-65 years scheduled for inguinal herniorrhaphy under spinal anesthesia were included in the study after getting informed consent from each patient. All patients were asked to answer the STAI 1-2 (State-Trait Anxiety Inventory) and HAD (Hospital Anxiety and Depression Scale) questionnaires preoperatively. Patients were also asked to mark their current anxiety level on a 10 cm visual analog scale (VAS) before the operation. Patients were randomly divided into two groups by envelope method. Group I (n = 55) was shown an informative video on spinal anesthesia for about three minutes after the questionnaires were filled out. Group II (n = 55) answered the questionnaires but did not watch the video. Patients in both groups were visited again on the morning of the operation and were asked to answer the state anxiety scale. All study patients were revisited in the evening after the operation and were asked to answer the State-Trait Anxiety Inventory and HAD questionnaires again, and their VAS levels were recorded. RESULTS: As a result, postoperative state-trait anxiety scales and HAD questionnaires showed a statistically significant decrease in anxiety levels compared to preoperative measurements. In both groups, the state anxiety levels measured in the morning before surgery were lower than the anxiety levels on the day before surgery. In the comparison between the groups, the state anxiety levels were found to be statistically lower in the group that watched the informative video (Group I). CONCLUSION: We can say that multimedia information on the day before the operation will reduce the anxiety levels in the morning of the surgery in patients scheduled for inguinal hernia repair under spinal anesthesia.