Diz osteoartritinde aminoasitlerin rolü
The role of amino acids in knee osteoarthritis
- Tez No: 645344
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP SATIŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diz osteoartriti, metabolomik, aminoasit, SF 36, WOMAC, Knee osteoarthritis, metabolomic, amino acid, SF 36, WOMAC
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı semptomatik primer diz osteoartritli (OA) hastalarda diz OA'nın radyolojik şiddeti ile bireylere ait özelliklerin, klinik bulguların şiddetinin, plazma serbest aminoasit düzeyleri ile arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem:Çalışmaya Harran Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne diz ağrısı ile başvuran Amerikan Romatoloji Derneği(ACR) kriterlerine göre her iki dizinde OA bulunan, dahil edilme ve dışlama kriterlerini karşılayan 60 hasta alındı ve kendi içinde Kellgren-Lawrence (K-L) radyolojik evrelemesine göre 30 kişilik grup 1(evre 1-2) ve 30 kişilik grup 2 (evre 3-4) olarak ayrıldı. Aynı zamanda 30 kişilik kontrol grubu da çalışmaya dahil edildi. Bu çalışma için özel değerlendirme formları oluşturuldu. Bu formlara hastaların demografik özellikleri kaydedildi. Hastaların boy ve kilo ölçümleri yapılarak vücut kitle indeksleri (VKİ) hesaplandı. Diz grafilerinin değerlendirilmesi için K-L radyolojik evreleme skalası kullanıldı. Ağrı, tutukluk ve fiziksel fonksiyonları değerlendirmek için Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Osteoartrit İndeksi (WOMAC), genel yaşam kalitesini değerlendirmek için de Short form-36 (SF-36) kullanıldı. Her üç gruptan alınan plazma örneklerinin plazma serbest aminoasit profili LC-S/MS ile analiz edildi. Bu değişkenler K-L radyolojik evrelemesine göre oluşturulan iki hasta grubu ile sağlıklı kontrol grubu arasında karşılaştırıldı.3 grup arasında olguların yaş, cinsiyet, VKİ, WOMAC, SF-36 ve plazma serbest AA düzeyleri karşılaştırıldı. Bulgular: Norvalin, Lösin, İzolösin, Alloizolösin, Cystathionine, Fenilalanin, 1-metil histidin (MHIS1), Arjinin, Alanin, Sistin, Valin, Treonin, Triptofan seviyelerinde gruplar arasında anlamlı fark gözlendi(p=0.000, p=0.000, p=0.000, p=0.000, p=0.044, p=0.003, p=0.000, p=0.035, p=0.010, p=0.011, p=0.000, p=0.000, p=0.003). Gruplar arasındaki farka bakıldığında tüm parametrelerin hasta gruplarındaki seviyeleri kontrol grubuna göre daha düşük saptanmıştır.Diğer aminoasitler konsantrasyonlarında gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Grup 3 ile grup 1 ve grup 2'nin yaş ortalamaları arasında anlamlı fark gözlendi (p=0.000, p=0.000).Kontrol grubunda hasta gruplarına göre yaş ortalaması daha düşük saptandı. Grup 3 ile grup 1 ve grup 2'nin VKİ'leri arasında anlamlı fark gözlendi (p=0.001, p=0.000). Kontrol grubunda, hasta gruplarına göre VKİ daha düşük saptandı. Grup 3 ile grup 1 ve grup 2 cinsiyet dağılımı arasında anlamlı fark gözlendi (p=0.000, p=0.000).Hasta gruplarda kadın oranı daha yüksek iken kontrol grubunda erkekler çoğunlukta idi. WOMAC skorları açısından Grup 1 ve grup 2 arasında anlamlı fark yoktu (p=0.139). Gruplar arasında SF-36 fiziksel rol güçlüğü, emosyonel rol güçlüğü, sosyal işlevsellik, fiziksel fonksiyon, enerji/canlılık/vitalite, ruhsal sağlık, ağrı, genel sağlık algısı, sonuçlarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p=0.000, p=0.000, p=0.000, p=0.000, p=0.000, p=0.000, p=0.000, p=0.000,). Kontrol grubunda; SF-36 değerlerinin daha yüksek olduğu; hasta gruplarında azaldığı saptandı. Sonuç: Norvalin, Lösin, İzolösin, Alloizolösin, Sistationin, Fenilalanin, 1-metil histidin (MHIS1), Arjinin, Alanin, Sistin, Valin, Treonin, Triptofan seviyelerinde gruplar arasında anlamlı fark gözlendi. Gruplar arasındaki farka bakıldığında tüm parametrelerin hasta gruplarındaki seviyeleri kontrol grubuna göre daha düşük saptanmıştır. Diğer aminoasitlerin konsantrasyonları arasında gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. OA'nın önlenmesi ve tedavisinde AA'nın rolleri hakkında ihtiyaç duyulan verileri sağlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
İntroduction: The aim of this study is to investigate the relationship between the radiological severity of knee OA and the severity of clinical features, individual plasma characteristics, and plasma free amino acid levels in patients with symptomatic primary knee osteoarthritis (OA). Materials and Methods: The study included 60 patients who applied to Harran University Practice and Research Hospital for knee pain(group of 30 people with stage 1-2 group 1 and group of 30 people with stage 3-4) with OA in both indexes that met the inclusion and exclusion criteria according to the American College of Rheumatology (ACR) and healthy control group of 30 people.Special evaluation forms were created for this study. The demographic features of the patients were recorded in these forms. Body mass indexes (BMI) were calculated by measuring the height and weight of the patients. Kellgren-Lawrence (KL) radiological staging scale was used to evaluate knee radiographs. Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) was used to evaluate pain, stiffness and physical functions, and Short form-36 (KF-36) was used to evaluate general health status. Patients were evaluated for hypermobility according to the criteria of Beignhton and Bringhton. Plasma free amino acid levels were determined. These variables were compared between three groups (Stage 1-2 and 3-4) formed according to K-L radiological staging and healthy control group.Age, gender, BMI, WOMAC, SF-36 and plasma free AA levels were compared between the 3 groups. Findings: There was a significant difference between Norvalin, Leucine, Isoleucine, Alloisoleucine, Cystathionine, Phenylalanine, 1-methyl histidine (MHIS1), Arginine, Alanine, Cystine, Valine, Threonine, Tryptophan levels (p = 0.000, p = 0.000, p = 0.000, p = 0.000, p = 0.044, p = 0.003, p = 0.000, p = 0.035, p = 0.010, p = 0.011, p = 0.000, p = 0.000, p = 0.003). Considering the difference between the groups, the levels of all parameters in the patient groups were lower than the control group.No significant difference was found between the groups in other amino acid concentrations. A significant difference was observed between the mean ages of group 3 and group 1 and group 2 (p = 0.000, p = 0.000). In control group, the mean age was lower than the patient groups. A significant difference was observed between group 3 and BMI of group 1 and group 2 (p = 0.001, p = 0.000). BMI was lower in control group than in patient groups. There was a significant difference between group 3 and group 1 and group 2 gender distribution (p = 0.000, p = 0.000). While the rate of women was higher in the patient groups, the majority of men were in control group. There was no significant difference between Group 1 and group 2 in terms of WOMAC scores (p = 0.139). The difference in SF-36 physical role difficulty, emotional role difficulty, social functionality, physical function, energy / vitality / vitality, mental health, pain, general health perception among the groups were statistically significant (p = 0.000, p = 0.000, p = 0.000, p = 0.000, p = 0.000, p = 0.000, p = 0.000, p = 0.000.).In control group, SF-36 values are higher; decreased in patient groups. Results: There was a significant difference between Norvalin, Leucine, Isoleucine, Alloisoleucine, Cystathionine, Phenylalanine, 1-methyl histidine (MHIS1), Arginine, Alanine, Cystine, Valine, Threonine, Tryptophan levels. Considering the difference between the groups, the levels of all parameters in the patient groups were lower than the control group. No significant difference was found between the groups in other amino acid concentrations. More research is needed to provide the data needed on the roles of AA in the prevention and treatment of OA.