Evde yaşayan yaşlıların sıvı alım durumları ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
The investigation of fluid intake and affecting factors of fluid i̇ntake of elderly living at home
  1. Tez No: 645417
  2. Yazar: BUSE DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılar, su tüketimi, dehidrasyon, Aged, water consumption, dehydration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Yaşlıklıkta çeşitli nedenlerle sınırlı seviyede sıvı alımı ve yaşanan sıvı kayıpları önemli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu durum yaşlılarda ölüm gibi ağır sonuçlara varacak riskleri barındırmaktadır. Araştırma evde yaşayan yaşlı bireylerin sıvı alım durumları ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı-ilişkisel türdedir. Araştırmanın örneklemini Kırşehir il merkezinde ikamet eden ve evinde yaşayan 98 yaşlı birey oluşturmuştur. Veriler sayı, yüzde, ortalama olarak özetlenmiş değerlendirmelerde sıvı açığı miktarı ve etkileyen faktörler arasındaki ilişki Pearson Korelasyon analizi, Spearman korelasyon analizi ve Ki Kare analizi kullanılarak incelenmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin günlük ortalama sıvı alım miktarlarının 1721,4±478,6 ml. olduğu ve 89 bireyin (%90,8) ise günlük almaları gereken miktardan daha az sıvı aldıkları tespit edilmiştir. Ayrıca bireylerin depresyon seviyeleri ve günlük yaşam aktivitelerinde başkalarına olan bağımlılıkları ile sıvı açığı düzeyleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişkiye rastlanmıştır. Son olarak bireylerin yaş gruplarına, eğitim düzeylerine ve birlikte yaşadıkları kişi durumuna göre günlük sıvı tüketim düzeyleri incelendiğinde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Yaşlıların özellikle sıvı alım durumları ile etkileyen faktörler yönünden izlenmesi ve yeterli sıvı tüketim alışkanlığının kazandırılmasının önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Limited fluid intake and loss of fluid can cause important health problems for a variety of reasons. This situation carries risks that may have serious consequences such as death in the elderly. The research is descriptive-relational in order to determine the fluid intake of elderly people living at home and the factors affecting them. The sample of the study consisted of 98 elderly individuals living in Kırşehir city center and living in their home. The data were summarized as number, percentage, and mean, and the relationship between the amount of fluid deficit and the influencing factors was analyzed using Pearson Correlation analysis, Spearman correlation analysis and Qui-square analysis. The average daily fluid intake of the individuals participating in the study was 1721.4 ± 478.6 ml. and 89 individuals (90.8%) consumed less fluid than they should take daily. In addition, a positive and significant relationship was found between individuals' depression levels and their dependence on others in their daily life activities and their fluid deficit levels. It was concluded that it is important to monitor the elderly especially in terms of fluid intake and factors affecting them, and to gain sufficient fluid consumption habits.