Çocuk hospisleri ve Türkiye' de kurulmasının önemi
Children's hospi̇ces and the importance of installing in Turkey
- Tez No: 645635
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZIM BERATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bakım, Palyatif bakım, Hospis, Çocuk, Çocuk hospis, Hemşirelik bakımı, Terminal dönem, Türkiye, KKTC, Care, Palliative care, Hospice, Child, Child hospice, Nursing care, Terminal period, Turkey, TRNC
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Yaşadığımız çağda, değişik türde hastalıklar, kanserler görülmekte olup bunun sonucunda ölüm oranlarının giderek arttığı gözlemlenmiştir. Kanser ve diğer ölümcül hastalıkların yetişkinlerde görülmekle beraber, çocuklarda da sık görülmeye başlaması sonucunda Palyatif bakıma/Hospise olan ihtiyaç artmıştır. Palyatif bakım, hayatı tehdit eden, hastalıklardan/fizyolojik etkilerden kaynaklanan sorunlar ile hastaların ve hastanın yakınlarının yaşamlarını, genel olarak tehdit eden sorunların tespit edilmesidir. Palyatif bakım sürecinde etkili değerlendirmeler yapılarak, yaşam kalitesini en iyi aşamaya getirmeyi amaçlar. Palyatif bakımın yapıldığı kurumlar 'Hospis' lerdir. Hospislerde, yaşamın son evrelerinde destekleyici bakımın verildiği kurumlardır. Türkiye' de yeni yeni gelişmekte olan palyatif bakım ve hospise uzun dönem gereken önem gösterilmemiştir. Terminal dönemde olan çocuklara kaliteli bakım ve yaşam kalitesini arttırmaya yönelik eylemler yapılmamaktadır. Çocuklarda yetişkinlere oranla daha hassas davranılması ve multidisipliner bir anlayışla adım atılması gerekmektedir. Araştırmanın örneklemini 365 pediatri alanında çalışan hemşire oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında“Yaşam Sonu Dönemde Çocuk Hospisin/ Palyatif Bakımın Önemini Tanımlayıcı Soru Formu”ve“Pediatri Alanında Çalışan Hemşirelerin Çocuk Hospislerine İlişkin Görüşlerinin Belirlenmesine Yönelik Ölçeği”kullanılmıştır. Türkiye'de Çocuk Hospisi üzerine henüz bir çalışma ve gelişme mevcut olmayıp bu tez Çocuk Hospis tanımlanmasını, düzeyini, bakımını, hemşireleri çocuk Hospisi konusunda bilgilendirmek ve yapılacak çalışmalar hakkında tanımlayıcı olarak yapılmıştır. . Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda ilgili kurumlara ve çalışanlarına eğitimler sunulması onerilir.
Özet (Çeviri)
In our age, different types of diseases and cancers have been observed, and as a result, mortality rates are increasingly observed. Cancer and other fatal illnesses are seen in adults as well as in children, and the need for palliative care / Hospice has increased. Palliative care is the identification of problems that are life-threatening, from diseases / physiological influences, and problems that are generally threatening the lives of patients and their relatives. It aims at making the best quality of life by making effective evaluations in the palliative care process. The institutions where palliative care is done are 'Hospices'. Hospices are institutions where supportive care is provided in the last stages of life. Newly emerging palliative care and hospice in Turkey have not shown a long-term importance. No actions are taken to improve the quality of life and quality of life for children who are in terminal period. Children need to be treated more sensitively than adults and a multidisciplinary approach must be taken. The sample of the research was composed of 365 nurses working in the field of pediatrics. In the data collection,“Questionnaire for defining the importance of child hospice / palliative care in the end of life”and“Scale for Determining the Opinions of Child Nurses Working in the Field of Pediatrics”were used. There is no work and development on Child Hospice in Turkey yet, and this thesis has been made as a descriptive description about the definition, level, care, nurses, child hospice of Child Hospice and the works to be done. . It is recommended that the Ministry of Health provide training to relevant institutions and employees in this regard.