Orta öğretim kurumlarındaki öğrencilerin (14-17 yaş) spor yaralanma sıklıkları, risk faktörleri ve oluşum şekillerinin incelenmesi (Kocaeli ili örneği)
Investigation of sport injury frequency, risk factors and formation of secondary education students (14-17 years)(example of Kocaeli̇ province)
  1. Tez No: 646056
  2. Yazar: ABDULLAH MELİH KARADUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor sakatlığı, ergenlik, yaralanma sıklığı, yaralanma faktörü, Sports injury, adolescence, frequency of injury, injury factor
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kocaeli ilinde lise düzeyinde14-17 yaş aralığında ki sporcu olan öğrencilerin spor yaralanma durumları, yaralanmadaki risk faktörleri, yaralanma sıklıklarını ve oluşum şekilleri incelendi. Araştırmaya konusuna uygun olarak literatür taramaları yapıldı. Konuya dair problemlerin spor yaralanmaları ve tedavi yolları hakkında bilgiler verildi. Kocaeli ilinde yapılan bu araştırmaya gönüllülük esas olarak290 erkek ve 110 kız öğrenci toplamda 400 sporcuya anket uygulaması yapıldı. Bu araştırmaya katılan sporcuların şahsi bilgilerinin değişkenleri verilerin cinsiyetlere göre karşılaştırılmasında yüzde dağılımları ve frekans kullanılarak tanımlayıcı istatistikleri yapıldı. Elde etmiş olduğumuz bu verilerin ilişkilendirilmesinde K-Kare testi kullanıldı ve çıkan sonuca göre anlamlı bir ilişkisi var mı , yok mu olduğu alfa 0.05 seviyesinde sonuç bağlandı. Kocaeli ilinde lise düzeyindeki okullarda eğitim gören sporcuların sakatlanma sıklıkları, sakatlanma durumları, yaralanma bölge ve şekilleri, spor yaralanmasına etki eden faktörler belirlendi. Araştırmaya katılan öğrencilerin çoğunun yaralanma geçirdiği (% 60) belirlendi. Sportif etkinliği yaparken koruyucu kullanmanın (%73.53) düşük olduğu gözlemlendi. Yaralanma bölgelerinin branşa ait bölgeler olduğu anlaşıldı. En sık sakatlık yaşanan bölge olarak el bilek kısmı olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the sports injury status, risk factors, frequency of injuries and formation patterns of students aged 14-17 in secondary education institutions in Kocaeli.The literature review was made in accordance with the subject of the research. Information was given about the sports injuries and treatment methods of the related problems.In this study conducted in Kocaeli province, 400 athletes were surveyed voluntarily to 290 male and 110 female students. Descriptive statistics were made using the percentage distribution and frequency in comparing the variables of the personal information of the athletes participating in this study by gender. The K-Square test was used to correlate these data we obtained and whether there was a significant relationship according to the result, the result was linked to the alpha 0.05 level.In Kocaeli province, the frequency of injury, disability, region and types of injury, and factors affecting sports injuries were determined.It was determined that most of the students (60%) who participated in the study were injured.It was observed that the use of protective materials (73.53%) was low while doing sports activities. It was understood that the injury areas belonged to the sports branch. The wrist looked like the most common injury site.