Comparison between intuitionistic fuzzy algebraic structures and fuzzy algebraic structures
Intuitionistic Fuzzy Cebirsel Yapıların Fuzzy Cebirsel Yapılar İle Karşılaştırılması
  1. Tez No: 646108
  2. Yazar: EMİNE DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ÇUVALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: IF Modal Operatörler, IF Matrisler, IF Determinant, IF Matris İşlemleri, IF Modal Operators, IF Matrices, IF Determinant, IF Matrix Operations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Fuzzy Küme kavramı 1965 yılında İranlı bilim insanı Lütfizade tarafından yapıldıktan sonra, bulanık yapılarla ilgili bir çok kavram ortaya atılmıştır. Bu tez çalışması, 1984 yılında Bulgar bilim insanı Atanassov tarafından verilen, Intuitionistic Fuzzy teoriye ait operatör, işlemler ve matrisler üzerine yazılmıştır. Tez çalışmasının temelini oluşturacak olan bulanık yapılar, temel kavramlar ve Intuitionistic Fuzzy kümeler üzerinde tanımlı operatörlerin tanım ve karakteristik özellikleri ilk üç bölümde verilmiştir. Intuitionistic Fuzzy kümeler üzerinde tanımlanan matrisler arasında, farklı lojiklere ait operatörler aracılığı ile işlemler dördüncü bölümde tanımlanmış, bu tip matrislerin determinantlarının tanımı olumsuzlama operatörü aracılığı ile verilmiştir. Son olarak, matrisler arasında tanımlanan işlemlerin temel özellikleri, determinant ve Intuitionistic Fuzzy operatörlere göre koruduğu karakteristik özellikleri çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the concept of the Fuzzy Set was made by the Iranian scientist Lütfizade in 1965, many concepts related to fuzzy structures were introduced. This thesis was written on operators, operations and matrices belonging to the Intuitionistic Fuzzy theory given by the Bulgarian scientist Atanassov in 1984. Fuzzy structures, basic concepts and definitions and characteristics of operators defined on Intuitionistic Fuzzy sets, which will form the basis of the thesis, are given in the first three sections. Between the matrices defined on the Intuitionistic Fuzzy sets, the operations through the operators belonging to different logic are defined in the fourth chapter, the definition of the determinants of this type of matrices is given by the negation operator. Finally, the basic properties of the operations defined between the matrices, the characteristic properties that they preserve according to the determinant and Intuitionistic Fuzzy operators are studied.