Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin toplumsal yaşam alanındaki pratiklerini çokkültürlülük bağlamında sorunsallaştırmak: Bolu ili örneği
Problematizing the practices of syrian immigrants in the social life of Turkey in the context of multiculturalism: Example of Bolu province
- Tez No: 646262
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL DİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Göç, Suriyeli Göçmen, Uyum, Multiculturalism, Migration, Syrian immigration, Adaptation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Eskimeyen bir olgu olarak göç olgusu, şimdilerde yurtlarından edilen milyonlarca insanın sığınacak bir liman arayışını konu edinmektedir. Bu bağlamda Suriye'deki iç çatışmalar yüzünden kendisine sığınan Suriyeli göçmenlere ev sahipliği yapan Türkiye, 3.588.054 Suriyeli göçmen için hem güvenli bir liman olurken hem de kaldıkları süre içinde sıkıntı yaşamamaları için çeşitli alanlarda hizmetler sunmaktadır. Bu tez çalışması Suriyeli göçmenlerin toplumsal alandaki pratiklerini çokkültürlülük bağlamında sorunsallaştırmaya yöneliktir. Bu doğrultuda 2019 yılında Bolu'da yaşayan 20 katılımcıya yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanarak veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler göçmenlik ve çokkültürlülük kuramsal yaklaşımları etrafında sorunsallaştırılmaya çalışılmıştır. Özellikle Suriyeli göçmenlerin sorun yaşayabileceği kültürel perspektif içerisinde çalışma hayatı, barınma, eğitim, dil, iletişim, kültürel uyum, sağlık gibi alanlardaki deneyimlerinin Türkiye'deki yansımaları örneklem çerçevesinde çokkültürlülük kuramı bağlamında değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda Suriyeli göçmenlerin bu alanlarda sorunlar yaşadığı ve ev sahibi ülkenin vatandaşları ile uyum sağlama durumlarının istenilen düzeyde olmadığı ve kendi geleceklerine yönelik kaygılar taşıdıkları araştırma bulgularına yansımıştır.
Özet (Çeviri)
Phenomenon of migration as an age-old phenomenon is now a subject of millions of displaced people seeking refuge. Turkey which is home to Syrian migrants who have sought refuge because of the internal conflict in Syria and Turkey provides services in various areas for 3. 588. 054 Syrian migrants both while being a safe port and not to suffer hardship during their stay. This thesis is aimed at problematizing the practices of Syrian immigrants in the social sphere in the context of multiculturalism. Accordingly, data was obtained by applying a semi-structured interview form to 20 participants living in Bolu in 2019. The data obtained were tried to be problematized around the theoretical approaches of immigration and multiculturalism. In the context of multiculturalism theory in the context of the sample, it has been tried to evaluate the reflections of Syrian immigrants experiences in areas such as working life, housing, education, language, communication, cultural harmony and health in the cultural perspective where they may have problems. As a result of the research, it was reflected in there search findings that Syrian migrants experienced problems in these areas and that their situation of harmony with the citizens of the host country was not at the desired level, and that they had concerns about their future.