Ölünceye kadar bakma sözleşmelerinde muvazaa ve tenkis
Collusion and reduction in the agreement for lifelong support
- Tez No: 646654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bakım Alacaklısı, Bakım Borçlusu, Mirasçı, Muvazaa, Tenkis, Agreement, Collusion, Inheritor, Reduction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunun m. 611-619 hükümleri arasında düzenlenen ölünceye kadar bakma sözleşmesine değinilmiş, bu sözleşmenin muvazaasına ve tenkisine ilişkin hususlar incelenmiştir. Bu kapsamda ölünceye kadar bakma sözleşmesinin muvazaalı olarak yapılmasının amacı, böyle bir işlemden zarar gören kişilerin ileri sürebileceği iddialar ve ispat sorunu ele alınmıştır. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi nedeniyle saklı payları ihlal edilen saklı paylı mirasçıların tenkis taleplerine değinilmiş, uygulanan hükümler ve dava sonucunda verilen kararın etkileri incelenmiştir. Uygulamada terditli olarak açılan ölünceye kadar bakma sözleşmesinin muvazaalı olarak yapılması nedenine dayalı iptal davası ile tenkis davası birlikte ele alınmış, güncelliğini koruyan ve sıklıkla ihtilaflara yol açan bu konuya ilişkin çözüm arayışlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 6098 numbered Turkish Code of Obligations. The agreement for lifelong support, which is regulated between the provisions of 611-619, was mentioned and the ıssues regarding the collusion and reduction of this contract were examined. In this context, the purpose of making the agreement for lifelong support as a collusion, the claims that people who suffered from such a transaction can claim and the problem of proof were discussed. The reduction requests of the inheritors with the reserved shares were violeted due to the agreement for lifelong support were mentioned, the provisions applied and the effects of the decision made as a result of the lawsuit were examined. In practice, the annulment action and the reduction case based on the reason that the agreement for lifelong support was filed in a collusion manner was handled together, and the search for a solution to this issue, which is up-to-date and often leads to disputes, has been included.